U sklopu priprema za sastanak na vrhu čelnika zemalja članica skupine G20, eurozastupnici su s predstavnicima Vijeća i Komisije raspravljali o glavnim temama o kojima će čelnici 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta raspravljati u Hamburgu 7. i 8. srpnja.

G20 je središnji forum međunarodne suradnje o financijskim i gospodarskim pitanjima te se sastoji od 19 zemalja i Europske unije. Uspostavljen je 2008. usred globalne financijske krize kako bi se povećala međunarodna ekonomska suradnja. Od tada se članovi skupine G20 sastaju svake godine kako bi raspravljali o širokom rasponu tema povezanih s ekonomskom i financijskom suradnjom.

Odlučnost i odgovornost

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica je naglasila da se važnost summita očituje u činjenici da je predvođen zemljama koje zajedno čine ne samo četiri petine svjetskog BDP-a, već i tri četvrtine globalne trgovine, a predstavljaju i dom dvije trećine svjetske populacije. Specifičnost ovogodišnjeg summita posebice je u tome što će ujedno predstavljati prvi sastanak dvaju lidera vodećih svjetskih sila - SAD-a i Rusije.

- Očekujem da u Hamburgu svi čelnici zemalja pokažu odlučnost i zajedno preuzmu odgovornost za goruće svjetske probleme, kao što su ekonomska i socijalna nejednakost, borba protiv terorizma, pitanje izbjeglica, klimatske promjene i  jačanje globalnog gospodarstva. Nijedna država ne može sama riješiti ove probleme i nijedna država ne smije okrenuti leđa problemima koji se tiču cijelog svijeta. Zalažem se za pozitivnu globalizaciju, a protiv protekcionizma i uskogrudnih nacionalnih interesa - jer oni su politika kratkog daha. Budući da živimo u svijetu velikih izazova, od sastanka G20 se očekuju i odgovori.

NJEMAČKO PREDSJEDANJE SKUPINOM G20

Tema njemačkog predsjedništva skupine G20 u 2017. jest „Oblikovanje povezanog svijeta”. Njemačka ima za cilj poboljšati ulogu G20 kao zajednice utemeljene na zajedničkoj odgovornosti. U tu svrhu, G20 će raspravljati o mogućoj prevenciji i gospodarsku učinku izbjeglica i raseljavanja, unaprijediti rješavanje migracija te potaknuti održivi razvoj i suradnju s afričkim državama kako bi se stvorilo poticajno okruženje za ulaganja i razvoj infrastrukture.