Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glavna tema rasprave bio je Transatlantski trgovinski sporazum (TTIP) - između Europske unije i SAD-a. Nastavlja se rasprava u EP-u o ovoj krucijalnoj temi, a voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica pritom je istaknula da današnje zasjedanje treba pomoći pregovaračima u nastavku pregovora.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-trgovinski-sporazum-izmedu-eu-i-sad-potakn...

Strah nastaje iz neznanja

Šuica je, nadalje, naglasila da je na eurozastupnicima da transparentno približe svojim građanima sve pojedinosti sporazuma - jer je u neznanju najveći strah iz kojeg se rađaju protivljenja. 

- Već sam upozoravala da trebamo biti oprezni oko TTIP-a te da moramo uzeti u obzir sve aspekte sporazuma kako naši građani ne bi bili oštećeni ni u jednom području. A odlučni smo da nećemo raditi ustupke nauštrb zdravlja, sigurnosti hrane, javnih dobara, vode… Vodit ćemo računa o GMO proizvodima!

Osnaživanje EU gospodarstva

Naša je eurozastupnica poručila da je potrebno razmotriti sve aspekte ovog strateškog dokumenta, kao i poduprijeti pregovarače.

- TTIP sporazum nema samo trgovinski, već i - strateški karakter. Podupirem ovaj sporazum, ali uz dobru regulativu i transparentne pregovore! Jer je ovo naša velika prilika i potreba!

http://hdz.hr/vijest/eu/video-ttip-ce-vise-utjecati-na-nase-gospodarstvo...

http://hdz.hr/vijest/eu/o-ttip-u-osnazivanje-gospodarstva-povecanje-zapo...

RADNA MJESTA I RAST BDP-a

Cilj TTIP-a je povećanje izvoza i ulaganja između Europe i SAD-a, ostvarivanje neiskorištenog potencijala transatlantskog tržišta, rast kroz povećan pristup tržištu, usklađenost zakona i ujednačenost standarda. Europski je BDP uvelike ovisan o trgovini i izvozu - tako da bi dobro osmišljen sporazum sa SAD-om mogao pomoći povećanju udjela industrije u BDP-u EU za 15 do 20 posto do 2020. EU tvrtkama - posebice malim, srednjim i mikro poduzećima - pogodovalo bi tržište od 850 milijuna potrošača. Malim i srednjim tvrtkama bi se olakšalo poslovanje - jer bi TTIP trebao ukloniti nepotrebne troškove, administrativne prepreke i pojednostaviti postupke. Stvorila bi se tako najveća svjetska zona slobodne trgovine što bi trebalo izazvati gospodarski rast - s obje strane Atlantika. Te otvoriti stotine tisuća novih radnih mjesta. Prema procjenama Europske komisije, TTIP bi EU godišnje donio prihod veći od 119 milijardi eura, dok bi američka ekonomija profitirala s oko 95 milijardi eura godišnje.