U Europskom parlamentu jučer je održana rasprava ususret sastanku na vrhu Istočnog partnerstva (EaP) - koji će se održati u Bruxellesu 24. studenog 2017. Istočno partnerstvo zajednička je inicijativa koja ima za cilj produbiti i ojačati odnose između Europske unije, njezinih država članica i šest istočnih susjeda - Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

U tom okviru, odnosi EU i istočnih susjeda određeni su Globalnom strategijom EU i revidiranom Politikom europskog susjedstva koje nalažu potrebu za stabilizacijom i otpornosti istočnih susjeda.

Demokratski standardi

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i predsjednica Radne skupine Europskog parlamenta za Istočno partnerstvo) Dubravka Šuica sudjelovala je na raspravi plenarne sjednice u Strasbourgu te naglasila važnost demokratizacije šest zemalja Istočnog partnerstva. Ujedno je pozdravila njihove europske aspiracije.

- Nije lako dobiti bitku između komunizma i demokracije, ali Istočno partnerstvo je uspješna priča. Drago mi je da svih šest zemalja Istočnog partnerstva ima europske perspektive, a svaka pojedinačno pristupa europskim integracijama. Demokratski standardi ovih zemalja su vrlo krhki, mora biti manje ruske propagande. Ova rezolucija je dobrodošla prije sastanka Istočnog partnerstva sljedeći tjedan.

20 ključnih rezultata za 2020.

Unutar okvira Istočnog partnerstva postoji zajednička obveza donošenja opipljivih rezultata građana diljem regije. Europska komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje podržale su 20 ključnih rezultata za 2020. godinu, s ciljevima koji će se postići sljedećim sastankom na vrhu EaP koji će se održati u Bruxellesu 24. studenog 2017. godine. Dosadašnja suradnja temeljila se na četiri ključna područja dogovorena na sastanku na vrhu u Rigi 2015. godine: ekonomski razvoj i tržišne prilike; jačanje institucija i dobro upravljanje; povezivanje, energetska učinkovitost, okoliš i klimatske promjene te mobilnost i međuljudski kontakti.