Uz obraćanje njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Françoisa Hollandea, glavni naglasak ovotjednog strazburškog zajedanja Europskog parlamenta bio je na migracijskoj i izbjegličkoj krizi u Europi. A kojom je duboko pogođena i Hrvatska.

Registracija i kontrola

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica je istaknula da su Europa i Hrvatska pokazale ljudsko lice, no da ne smijemo smetnuti s uma sigurnosni aspekt naših građana. O čemu se pak u Hrvatskoj treba više voditi računa. 

- Neophodno je registrirati izbjeglice i kontrolirati vanjske granice EU, omogućiti azil onima koji za to ispunjavaju uvjete i ne dovesti u pitanje sigurnost naših građana. To je preduvjet za efikasnu provedbu humanitarne, ali i sigurnosne politike!

Suradnja i povjerenje 

Naša je eurozastupnica pritom postavila neizbježno pitanje: 

- Nosi li se Hrvatska uspješno s ovim - možda najvećim - političkim izazovom posljednjeg desetljeća? 

A potom i obrazložila:

- U EP-u smo složni da je osnovni preduvjet za uspješno upravljanje migrantskom krizom suradnja država zahvaćenih izbjegličkim valom temeljena na povjerenju. To, nažalost, nije slučaj u praksi! Shvaćam da ovoliki priljev migranata izaziva strah, ali odgovorna politika nije ni podleći strahu, niti smještati ljude u kategorije, već naći rješenje! Nije upitno da su i političari u EU pred kušnjom kao i aktualna Vlada u Hrvatskoj, no upitno je jesu li oni podlegli strahovima i kratkoročnom prikupljanju političkih bodova? Trebalo je, dakle, sustavnije pristupiti ovom problemu!