Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta raspravljalo se o mogućnosti proširivanja oznake zemljopisnog podrijetla EU na nepoljoprivredne proizvode. U raspravi je sudjelovala i voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica. Tradicionalni europski, a samim time i hrvatski proizvodi - koji su nastali na bazi tradicionalnog znanja i tehnika - čine dio kulturne baštine i važan su element rasta gospodarstava.

Potpora poduzetnicima 

Šuica je na plenarnoj sjednici naglasila da je od poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla dobila neretvanska mandarina, istarski pršut, baranjski kulen, ali odnedavno i lički krumpir.

- Kada je riječ o nematerijalnoj kulturnoj baštini - osim bračkog kamena, paške čipke, slavonskog zlatoveza - bilo bi lijepo u toj skupini vidjeti i konavoski vez iz okolice Dubrovnika. A još je važnije podržati male obrte i poduzetnike! Neke projekcije govore da bi se tako stvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta!

Očuvanje identiteta

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe, zaštita potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jurova kazala je da će EK pomno razmotriti prijedlog EP-a, jer tu se radi o raznim obrtima od keramike, mramora, tapiserija, čipke, glazbenih instrumenta te niza drugih proizvoda koji su specifični u određenim regijama. A čija autentičnost nije dovoljno priznata na europskoj razini.

Valja istaknuti da je nematerijalna baština izravno povezana s lokalnim načinima života, osobito u ruralnim područjima. A povećava ukupnu privlačnost područja, očuvanje lokalnih identiteta i promiče njihovu posebnost, kao i turizam, kulturu, zapošljavanje i trgovine.