Odbor za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta odlučio je da se o svakome od 113 predloženih amandmana i zahtjeva o Transatlantskom trgovinskom sporazumu (TTIP) - između Europske unije i SAD-a - u EP-u glasuje odvojeno. Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica istaknula je zadovoljstvo odlukom - jer će eurozastupnici na demokratski i transparentan način glasovati o detaljima TTIP-a.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-trgovinski-sporazum-izmedu-eu-i-sad-potakn...

Činjenice - bez uljepšavanja

Šuica je istaknula da shvaća zabrinutost građana o TTIP-u, stoga je izuzetno važno da građani budu informirani. Kao što je naša eurozastupnica već naglašavala, hrvatska vlada treba više komunicirati o TTIP-u kako bi građani mogli donijeti ispravnu prosudbu o procesu pregovora koji je već uznapredovao. Te sporazumu koji će - ukoliko se usvoji - uvelike utjecati na našu svakodnevnicu. 

- Na nama je da predstavimo činjenice - bez uljepšavanja i interpretiranja. Hrvatsko gospodarstvo uvelike ovisi o europskim ekonomskim kretanjima, a na koje će TTIP utjecati sigurno više nego gospodarska politika aktualne vlade!

http://hdz.hr/vijest/eu/video-suica-milanoviceva-vlada-mora-bolje-inform...

Visoka razina standarda

Iako mnogi strahuju oko olakšanog ulaska GMO proizvoda iz SAD-a na europsko tržište, naša je eurozastupnica pojasnila da EU neće snižavati svoje standarde - već pronaći način koji će zadovoljiti obje strane. 

- Nećemo pristati na kompromise vezane uz prehrambene standarde jer su EU institucije odradile golemi posao da bi postigle visoku razinu zaštite za građane EU! 

http://hdz.hr/vijest/eu/o-ttip-u-osnazivanje-gospodarstva-povecanje-zapo...

Osnaživanje EU gospodarstva 

Šuica - inače i članica Odbora EP-a za odnose sa SAD-om - neumorno ukazuje na činjenicu da će TTIP učiniti EU države konkurentnijima, otvoriti radna mjesta, potaknuti gospodarski rast te smanjiti cijene usluga i proizvoda.

- Malim i srednjim tvrtkama olakšalo bi se poslovanje jer bi TTIP uklonio nepotrebne troškove, administrativne prepreke i pojednostavio postupke. Stvorila bi se najveća svjetska zona slobodne trgovine - što ukazuje na gospodarski rast s obje strane Atlantika. Te stotine tisuća novih radnih mjesta! Prema procjenama EK, TTIP bi EU godišnje donio godišnji prihod veći od 119 milijardi eura!

http://hdz.hr/vijest/eu/za-ttip-ali-s-uskladenim-europskim-trzistem