Naša eurozastupnica i financijska stručnjakinja Ivana Maletić danas se za dnevnike nacionalnih televizija osvrnula na novu nisku bisera i prodavanja demagoške magle potpredsjednika Vlade Branka Grčića o „ubrzanju financiranja projekata sufinanciranja iz EU fondova“ te o, tobože, „ugovorenih 10,6 milijardi eura koji će Hrvatskoj omogućiti novi investicijski ciklus“. 

- Grčić obmanjuje javnost! I to čini samo kako bi Josipovića u završnoj fazi kampanje pokušao osloboditi od suodgovornosti za nepovlačenje novca iz EU fondova! - poručila je Maletić.

Izjavu i odgovore na novinarska pitanja možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

U funkciji Josipovićeve kampanje

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić (ponovno) obmanjuje javnost govoreći da sustav za EU fondove dobro funkcionira! Grčić kontinuirano zavarava građane, a ovaj put u funkciji predsjedničkih izbora - kako bi Josipović pokušao osloboditi suodgovornosti za loš sustav. A činjenica jest da je upravo dosadašnji predsjednik RH suodgovoran za loše korištenje EU fondova i za gospodarsko-socijalnu katastrofu. Ne može sada odjednom sustav - koji je notorno neuspješan - postati „jako uspješan“. Brojke jasno pokazuju da je Hrvatska usporila s korištenjem EU fondova. 

Nije Ustav problem - nego SDP-ova vlada!

Potpredsjednik Vlade Grčić je najbolji dokaz da ustavne promjene ne mogu poboljšati stanje u državi - nego to može postići samo nova vlada koja zna što i kako treba napraviti kako bi se fondovi kvalitetno koristili! Ali (i ) kako bi Hrvatska napokon postala uspješna država članica EU koja koristi sve prednosti članstva, u kojoj se otvaraju nova radna mjesta, novi poslovi, stvara kvalitetna poslovna klima, konkurentno okružje na razini jedinstvenog tržišta... To je ono što svi želimo - ali više nije jasno želi li to i Milanovićeva vlada!? A da Vlada ne zna što i kako treba napraviti - to je sto posto sigurno. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-opet-obmanjuje-gospodars...

Grčićevo prodavanje magle

Što se tiče EU fondova, čula sam nekoliko Grčićevih izjava. Jedna od njih glasi da smo „u plusu kad su u pitanju uplate u odnosu na isplate“. Drugo, Grčić tvrdi da smo „u europski proračun uplatili 423 milijuna eura“. Uplatili smo, nažalost, 460 milijuna, a dobili natrag 455 milijuna eura! Što znači da smo u minusu pet milijuna eura! No nije bitno samo to jesmo li u plusu ili u minusu, nego i to da u Hrvatskoj nema projekata, nema novih radnih mjesta, Vlada rebalansom proračuna plan smanjuje s 3,9 milijardi na 1,7 milijardi kuna. Proračunom, dakle, pokazuju da je sustav usporen i da loše funkcionira. To je jedina prava istina!

JOSIPOVIĆEVA SUODGOVORNOST 

Nakon izjave, naša eurozastupnica odgovarala je na pitanja novinara. Jedno od pitanja se ticalo Josipovićeve trogodišnje šutnje o notornoj činjenici da SDP-ova vlada ne povlači sredstva iz EU fondova. Maletić se potom osvrnula na sve ono što će HDZ-ova vlada - nakon pobjede na parlamentarnim izborima - učiniti na poboljšanju investicijskog ciklusa.

Na koji način je Josipović suodgovoran kad govorite o nepovlačenju novca iz EU fondova?

Josipović je suodgovoran jer nijednom u mandatu SDP-ove vlade nije reagirao na njeno neznanje i nesposobnost u korištenju europskih sredstava. Kao predsjednik je mogao inicirati sazivanje tematske sjednice Vlade i da se pokrene javna rasprava o tome kako se možemo što kvalitetnije pripremiti, tj. kako uključiti lokalne jedinice i županije u pripremu za EU fondove. Ako je vidio - a vidio je! - i znao da vlada ne radi dobro, mogao je reagirati i pomoći da se u pripremu uključe svi partneri u RH kako bismo bili uspješniji.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-josipovic-obmanjuje-ustavnim-promjenama-je...

SDP-ov sindrom diletantizma

U Hrvatskoj je vrlo niska razina ugovaranja projekata. Kao država članica godišnje imamo na raspolaganju oko 10 milijardi kuna iz EU fondova, a kako bi se to iskoristilo, godišnje trebamo ugovoriti 20 milijardi. Kod nas se, nažalost, ugovara oko 5 milijardi kuna... Vlada ima jako puno problema. Primjerice, izgubit ćemo novac za projekte u vodoopskrbi  u Osijeku i Poreču jer neće biti završeni do 2016. godine. A neće biti gotovi jer ih je Vlada ugovorila sa zakašnjenjem. Isti slučaj je s projektom željezničke pruge na dionici Dugo Selo-Križevci. I to je ono na što stalno upozoravamo!