Parola „Je suis un migrant“ ili u prijevodu s francuskog „Ja sam izbjeglica“ ovog je tjedna dominirala plenarnim zasjedanjem Europskog parlamenta (EP) u Strasbourgu. U raspravi o Izvješću s izvanredne sjednice Europskog vijeća na temu nedavnih tragedija imigranata u Sredozemnom moru te migracijske politike i politike azila EU zapaženo je sudjelovala voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica.

U svom je izlaganju naša eurozastupnica istaknula da je posebno osjetljiva na ovu temu jer dolazi iz Hrvatske, zemlje u kojoj je prije samo 20 godina bilo 550 tisuća izbjeglica, dok ih je još 150 tisuća moralo otići u inozemstvo.

Načelo solidarnosti

Šuica nije samo deklarativno ustvrdila da se ne smiju mirno gledati tragedije imigranata, nego i predložila rješenje za zbrinjavanje sve većeg broja onih koji spas traže u EU:

- Najbolje bi rješenje bila uspostava mira u državama u kojima traju sukobi, ali budući da je EU suočena sa snažnim valom izbjeglica, potrebno je hitno djelovati prema načelu solidarnosti. Nedopustivo je da samo neke država prihvaćaju „teret“ izbjeglica. Trebalo bi uspostaviti kvote za prihvat izbjeglica prema kriterijima broja stanovnika i ekonomskoj situaciji u državama članicama!

3.200 imigranata izgubilo život!

Tijekom 2014. na Mediteranu je više od 3.200 imigranata izgubilo život, dok ih je više od 276.000 te godine pristiglo u EU, što je povećanje od 155 posto u odnosu na godinu prije.

Švedska, Njemačka, Francuska, Italija i Mađarska članice su EU koje su preuzele najveći teret prihvata izbjeglica te su obradile 70 posto zahtjeva svih tražitelja azila u EU.