Na današnjem zasjedanju Europski parlament usvojio je golemom većinom hitnu rezoluciju „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“! Uistinu, veliki uspjeh inicijatora rezolucije Andreja Plenkovića, ali i cijele Hrvatske demokratske zajednice kao punopravne članice Europske pučke stranke! 

Snažno osudio službeni Beograd 

Naš eurozastupnik Plenković (ujedno i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a) održao je zapaženi govor u kojem je jasno i argumentirano osudio ne samo Šešeljeve ratnohuškačke istupe, nego i znakovitu šutnju službenog Beograda. Izostala je bilo kakva politička i pravna reakcija srbijanskoga državnog vrha!

http://hdz.hr/vijest/eu/video-o-rezoluciji-ep-za-razliku-od-josipovica-z...

Govor eurozastupnika Plenkovića donosimo u cijelosti: 

HOĆE LI HAAG VRATITI VJERODOSTOJNOST?

Rezolucijom snažno osuđujemo ratnohuškačku retoriku optuženoga ratnog zločinca Šešelja nakon povratka u Beograd. Pozivamo Haag da u novim okolnostima preispita uvjete za njegov ostanak na slobodi te tako vrati vlastitu vjerodostojnost.

VRIJEĐANJE ŽRTVE VUKOVARA

Osuđujemo Šešeljevo ponižavanje i vrijeđanje žrtava u Hrvatskoj, a osobito na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara - Grada Heroja. Njegove su izjave otvorile psihološke rane rata žrtvama i u Bosni i Hercegovini, ali i potaknule novu bojazan kod manjina u Vojvodini. Snažno osuđujemo i zagovaranje projekta "velike Srbije" - s teritorijalnim pretenzijama na susjedne države.

PORUKA I VLASTIMA U SRBIJI

Rezolucija je jasna poruka i vlastima u Srbiji koje na Šešeljev govor mržnje nisu adekvatno reagirale ni u političkom ni u pravnom smislu. Tražimo od srbijanskih institucija da istraže je li Šešelj već prekršio zakone te da zaštite prava manjina!

NIKOLIĆU, VUČIĆU, DAČIĆU - U ČEMU JE PROBLEM?!

Odgovorna demokracija znači prihvaćanje europskih vrijednosti. Stoga Srbiju - koja želi pristupiti EU - pozivamo da jasno osudi Šešeljeve nedopustive postupke. U čemu je problem, predsjedniče Nikolić, premijeru Vučić, ministre Dačić? Je li ignoriranje politička taktika ili je šutnja strah od Šešelja? Vaša šutnja ostavlja dvojbe o stavu aktualnih vlasti u Srbiji o procesuiranju odgovornih za ratne zločine. U interesu europske budućnosti Srbije pozivam vas da reagirate!

Cijelu rezoluciju možete pročitati na HRVATSKOM i na ENGLESKOM jeziku.