Na inicijativu Europske pučke stranke (EPP) u Rezoluciji se napominje da se pri budućoj ustavnoj reformi, koja je ključna za ubrzavanje europskog puta BiH, trebaju uzeti u obzir načela federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimne zastupljenosti čime bi se osigurala jednakost svih triju konstitutivnih naroda! - ne bez ponosa su naši zastupnici Andrej Plenković i Dubravka Šuica istaknuli na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta (EP) na kojoj je danas usvojena Rezolucija o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.  

Kao što se sjećate, Rezoluciju je prije dva tjedna usvojio Odbor za vanjske poslove EP-a, a u njen je tekst uvršten niz amandmana Kluba zastupnika HDZ/HSS.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-rezolucija-o-bih-ravnopra...

Nova EU politika spram BiH

Plenković je tijekom rasprave na sjednici EP-a naglasio da su amandmani hrvatskih zastupnika poticajni za europski put BiH, a da je cijela Rezolucija na tragu novog pristupa EU prema toj državi - pristupa koji se, osim na stvarnoj ravnopravnosti naroda, fokusira i na gospodarska i socijalna pitanja:

- Drago mi je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i BiH stupiti na snagu 1. lipnja ove godine. Pozitivno je da se u Rezoluciji pozivaju nove vlasti BiH, u kojoj su napokon i legitimni predstavnici hrvatskog naroda, da sklope Protokol na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što će omogućiti Hrvatskoj da s BiH trguje u istom opsegu i pod istim uvjetima kao i prije ulaska u EU.

TV kanal na hrvatskom 

Voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u (i potpredsjednica Izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom) Dubravka Šuica istaknula je da je za Hrvate najvažnije to što iz Rezolucije nedvojbeno proizlazi da se ustavna reforma BiH treba temeljiti na načelima supsidijarnosti, decentralizacije i federalizma:  

- Konstitutivnost Hrvata, Bošnjaka i Srba ne smije nikada doći u pitanje! Rezolucija traži, također, uspostavu radio-televizijskih kanala na sva tri službena jezika, kao i ravnopravnost u obrazovnom sustavu! Veliki je to iskorak, posebno što su Hrvati nakon listopadskih izbora napokon dobili legitimnog člana Predsjedništva BiH - prof. dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora!