Nazivali su Pelješki most „glupošću“, „fantazmagorijom“, „HDZ-ovom megalomanijom“… Na silu su smišljali „alternative“: koridore, trajekte, pontone, balone… No kao da ništa nije bilo, Milanović je odveo povjerenicu Europske komisije za regionalnu politiku Corinu Cretu na gradilište te iste „gluposti“.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kao-kod-peljeskog-mosta-i-nase-rjese...

Ni to nije bilo dosta, pa je šampion glumljenog optimizma i nerealiziranih obećanja Branko Grčić „slavodobitno“ objavio da će studija izvedivosti Pelješkog mosta „biti gotova do ljeta ili na ljeto“!?

Most se već mogao graditi!

Naša eurozastupnica i financijska stručnjakinja Ivana Maletić komentirala je za RTL taj dvostruki spin SDP-ove vlade. Prvo su tvrdoglavo odbijali projekt, potom su se „otelili“ dok nije napravljena predstudija izvodljivosti, koja je utvrdila ono što HDZ ionako od prvog dana ističe - da je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje teritorija RH, a time i EU! Sada su pak zaglavili sa studijom izvodljivosti. A Most se već mogao nastaviti graditi!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-da-grcic-ne-baulja-peljeski-most-vec-b...

Ukratko: Ili je Milanovićeva vlada nesposobna ili uopće ne želi izgraditi Pelješki most! Ili oboje!!

Debelo kašnjenje

Apliciranje za izgradnju Pelješkog mosta debelo je - zakašnjelo. Zapravo je pitanje što Vlada uistinu želi! Želi li uopće taj projekt ili je jako nesposobna! Možda je u pitanju i jedno i drugo. Valja napomenuti da je cesta kroz Pelješac važan dio projekta Pelješkog mosta - i teško će ga Europska komisija odobriti sve dok nije riješeno i to pitanje. Kad Vlada  bude aplicirala za most, zbog ceste će se projekt staviti pod upitnik. A to je Milanovićeva ekipa mogla i trebala znati od samog početka te rješavati taj drugi dio vezanoga jedinstvenog projekta.

Sve (je) ovisi(lo) o nama

S pravom se postavlja pitanje: koliko će Vladi tek trebati da ugovori projekt od 300 milijuna eura ako nije bila sposobna na vrijeme provesti male predstudije vrijednosti oko milijun kuna?! Ovo nije pitanje EU - nego našeg opredjeljenja. To je, dakle, omotnica koja je nama dana. Moramo sve precizno izračunati i nedvosmisleno predočiti EK koji su projekti nama uistinu najvredniji i strateški najvažniji. Projekt Pelješkog mosta vezan je za jedinstven teritorij, odnosno Schengen - ima svoju težinu. EK će ga sigurno prihvatiti ako RH stoji čvrsto iza njega!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suicin-projekt-peljeski-most-i-vino-odusevio...

A AUTOCESTA?

Dodajmo izjavi Ivane Maletić da se SDP-ova vlada podjednako „ne snalazi“ ni kad je u pitanju autocesta do Dubrovnika:

http://www.hdz.hr/vijest/eu/bruxelles-odgovorio-suici-vlada-rh-jos-nije-...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-i-autocesta-do-dubrovnika-i-pe...