Nakon duge rasprave o Strategiji Europske unije za jednakost žena i muškaraca, danas je uslijedilo glasovanje - najprije o alternativnoj rezoluciji Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), onda o izvornom dokumentu autorice Marie Noichl, iz grupacije Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

Jednaka prava - na svim razinama 

Eurozastupnici iz hrvatske EPP delegacije glasovali su protiv izvornog dokumenta Strategije, a za alternativnu rezoluciju EPP-a - u kojoj su postavljeni ciljevi i okvir Strategije da bi se promovirala jednakost na svim razinama. Od lokalne, regionalne do nacionalne te u različitim područjima - obrazovanje, rad, zdravlje i, prije svega, borba protiv nasilja nad ženama.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/za-jednakopravnost-spolova-ali-i-za-pravo-na...

Načelo supsidijarnosti

U raspravi je voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica obrazložila svoj glas za alternativnu rezoluciju, a protiv izvornog dokumenta eurozastupnice Noichl. Pritom je istaknula da je promocija jednakosti spolova uvijek bila u središtu rada EPP-a.

- Ponosna sam da mogu danas, ovdje u EP-u, govoriti u obranu vrijednosti pučana. No, žao mi je što lijeve grupacije uporno orkestriraju stavke koje ne spadaju u ovu rezoluciju - jer naše je stajalište da je uloga država članica ključna te da se EU ne treba miješati u sva područja. Najvažnije je obraniti jednakost, ali i voditi računa o pravima i različitom obiteljskom zakonodavstvu te ustavnim odredbama u pojedinim državama članicama. Dakle, smatramo da ova tema spada u područje supsidijarnosti!