Naši eurozastupnici - Andrej Plenković (ujedno i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) i Davor Ivo Stier sudjelovali su, među inima, u raspravi o migracijskoj krizi koju je organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ključna EU tema

Plenković je istaknuo da je ključna europska tema aktualna migracijsko-izbjeglička kriza, što potvrđuje i zajednički nastup njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Hollandea u Europskom parlamentu.

Izdvojio je dvije glavne poruke iz njihovog izlaganja - solidaran i human pristup EU te odgovornost u pravnom i sigurnosnom smislu. To podrazumijeva poštivanje nacionalnih propisa, europske pravne stečevine i međunarodnog prava.

Globalni sigurnosni izazovi

Govoreći o gotovo 500 tisuća izbjeglica koje su ove godine ušle u EU - odnosno preko 130 tisuća koliko ih je prošlo kroz Hrvatsku - Plenković je naveo bitne naglaske politike EU. Prvi - globalni sigurnosni izazovi trebaju se rješavati u korijenu. Dakle, u Siriji koja je ključno krizno žarište, ali ne i jedino. Drugi - EU mora ojačati upravljanje vanjskih granica u cilju spašavanja života kako bi se izbjegle situacije da Mediteransko more bude grobnica za mnoge koji žele život u Europi. Treći - reforma europske politike azila utemeljena na Dublinskoj uredbi. A čiji je osnovni element da zemlja u kojoj izbjeglice - ili tražitelji azila - prvoj pristupe preuzima odgovornost za njihovu skrb. Stoga je podsjetio je na odluku Vijeća i EP-a o premještanju izbjeglica po državama članicama prema kvotama - što je početak daljnje evolucije politike azila.

Probleme rješavati na njihovu izvoru

Davor Ivo Stier objasnio je pak da je s gledišta razvojne politike ideja spriječiti da izbjeglice uopće dođu do potrebe da emigriraju.  Istaknuo je, nadalje, da europski „soft-power“ nije dovoljan. Povlačimo se u vanjskoj politici i trebamo vidjeti koji je idući korak.

DIJALOG I ZAJEDNIČKO RJEŠENJE

Nakon rasprave, Plenković je dao izjavu za brojne medije. Osvrnuo se, među inim, na stanje u Hrvatskoj nakon što je val migranata zahvatio i našu zemlju. 

- Hrvatska mora operativno podignuti kapacitete - humano postupati s izbjeglicama koje su, u ovom trenutku, u prolazu kroz našu zemlju. Drugo - u pravnom smislu biti korektan. Poštivati nacionalne pravne propise, europsku pravnu stečevinu i međunarodno pravo. Treće - potrebno je povećati kvalitetu dijaloga sa susjedima. Jer, susjedi će uvijek biti isti, a problem će trajati. Dijalog i zajedničko rješenje - jedini put!