Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova Europske unije u godinu i pol dana nije pripremilo projekte i strategiju korištenja sredstava EU. Iz tog razloga postoji bojazan da će veliki dio sredstava ostati neiskorišten - glavna je to poruka s novinske konferencije koju je u rodnom Šibeniku održala Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu.
Za razliku od inertne vlade, Maletić će sa svojim timom već ove jeseni održati niz savjetovanja s gradonačelnicima i općinskim načelnicima kako bi ih se dodatno uputilo što je sve potrebno napraviti da se projekti za europske fondove kvalitetno pripreme.
Kako aktualna Kukuriku vlada kotira u Bruxellesu, svjedoči još jedna kritika koju je - nakon skandala s lex Perković - Europska komisija uputila hrvatskoj središnjoj vlasti. Maletić:

- Na raspravi Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Komisija je predstavila Izvješće o Hrvatskoj u kojem se ističe nedovoljna komunikacija središnje države i lokalne i područne (regionalne) samouprave. To je nužno promijeniti kako bi realizacija korištenja sredstava koja su nam na raspolaganju bila uspješna.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ante Kulušić predstavio je pak projekte koje je Šibensko-kninska županija realizirala sredstvima iz pretpristupnih fondova: Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac, vodovodna i kanalizacijska mreža u Drnišu i Kninu, šetnica u Kanalu sv. Ante, tvrđava sv. Mihovila... Te zaključio:

- Znali smo, uz dosta truda i muke, izvući sredstva iz EU fondova, a budući da je Ivana na izvoru informacije, znat će kako možemo novac povući što brže. Prije su nam trebale godine, a sada će nam trebati samo nekoliko mjeseci. 

Uređenja vodoopskrbe i kanalizacijskog sustava s pročistačem u Kninu, projekt vrijedan 16 milijuna eura, odličan je primjer uspješnog povlačenja europskih sredstava. No kninska gradonačelnica Josipa Rimac nipošto ne kani stati na tom uspjehu:

- Projekt Inovacijskog središta u Kninu, pokrenut u suradnji s Veleučilištem „Marko Marulić“, već je spreman za natječaj koji se očekuje u listopadu. To je jedan od prvih projekata koji apliciramao za izravne fondove EU po proceduri drukčijoj od dosadašnje. Ne smijemo dopustiti da ne iskoristimo ono što bismo trebali povući.

Osim plana rada svog ureda, Ivana Maletić predstavila je i prvi broj Informativnog mjesečnika I'M. U njemu će obrađivati teme od strateške važnosti za RH, a koje se raspravljaju u Europskom parlamentu. Tako u prvom broju Informativni mjesečnik donosi izvještaj sa sjednice Odbora za regionalni razvoj EP-a na kojoj se vodila rasprava o vrućem pitanju - hrvatskim pripremama za sudjelovanje u kohezijskoj politici EU (korištenje EU fondova). Izdvojimo još dvije teme iz premijernog izdanja ove hvalevrijedne publikacije: guverner latvijske Narodne banke objašnjava razloge ulaska svoje te države u eurozonu, a ekonomski stručnjak dr. Davor Galinec ukazuje na važnost tzv. europskog semestra.

Informativni mjesečnik dostupan je ovdje.