(VIDEO) Virovitičko-podravska županija. Nakon sudjelovanja na Obnoviteljskom saboru Zajednice branitelja HDZ-a ''Gojko Šušak'', kandidati „zelene skupine“ naše koalicijske liste Andrej Plenković i Ivana Maletić posjetili su Viroviticu. Još jedan grad gdje je HDZ na izborima odnio pobjedu. Kao što ćemo i 25. svibnja!

Srdačan doček: župan Tomislav Tolušić i predsjednik županijskog HDZ-a (i saborski zastupnik) Josip Đakić, kao pravi domaćini, priredili su iznimno sadržajan dnevni program. Prva postaja - susret s poduzetnicima u Područnoj gospodarskoj komori. Teme: iznimno teški uvjeti poslovanja pod Linićevim i Milanovićem poreznim terorom. Što učiniti i kako opstati na tržištu? Kako povući novac iz EU fondova? 

Pohvala viziji župana Tolušića  

Stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić, koja je neprestano u kontaktu s poduzetnicima iz cijele Hrvatske, tu je „na domaćem terenu“:

- Još kada sam u studenom 2013. posjetila ovu županiju, primijetila sam da župan Tolušić ima jasan plan i smjer kuda županija treba ići. Odredili ste prioritete - prerađivačka industrija, poljoprivreda, šumarstvo. U pripremi imate projekte vrijedne 1,6 milijardi kuna. Ti bi projekti već krenuli u realizaciju da imamo Vladu koja zna i može!

Financiramo razvijen(ij)e zemlje

Uslijedila je presica u prostorijama županijske organizacije HDZ-a. Tema: program i lista za euroizbore. I novinare je prvenstveno zanimalo kako naši eurozastupnici - sadašnji i budući - mogu pomoći izlasku iz ove višegodišnje gospodarske depresije. Nositelj naše liste Plenković: 

- U središtu programa HDZ-a i naše političke obitelji EPP-a nalazi se gospodarstvo. Kralježnicu europskog gospodarstva - 99 posto! - čine mali i srednji poduzetnici. Njima moramo olakšati poslovanje kako bismo ostvarili rast i zapošljavanje! U sljedećih sedam godina proračun EU iznosi 960 milijardi eura, godišnje je to 142 milijardi eura. Hrvatskoj je predviđeno oko 13 milijardi eura! Vlada ne koristi EU kao razvojnu zajednicu koja redistribucijom proračunskih sredstava nudi mogućnosti zemljama članicama da se ravnomjerno razvijaju! Od poželjne situacije da za svaki uplaćeni euro povučemo 2,5 natrag, danas smo u situaciji da više uplaćujemo u europski proračun nego što iz njega povlačimo!

Mladi bez europskog novca! 

Uistinu - žalosno! A žalosno je i da smo treći na „crnoj“ listi EU članica po stopi nezaposlenosti mladih. Naši su kandidati stoga sudjelovali na tribini posvećenoj upravo problematici zapošljavanja mladih. Zapravo, rade Vladin posao - predstavili su EU programe Erasmus i Jamstvo za mlade. I jednoglasno poručili:

- Europska garancija za mlade Hrvatskoj daje 60 milijuna eura godišnje da se uvedu posebni programi zapošljavanja, dodatnog obrazovanja ili stažiranja kako mladi ne bi ostali isključeni s tržišta rada. Program Erasmus + mladima nudi da dio studiranja ili rada provedu u drugoj zemlji i time steknu veliko životno i poslovno iskustvo. Vlada se ni najmanje ne trudi informirati mlade o ovim mogućnostima. Ne možemo očekivati europsku dimenziju pomoći mladima ako Vlada sama ne ponudi ni jednu konkretnu mjeru za njihovo zapošljavanje. Mladi zbog toga ostaju bez europskog novca! 

Nevidljiva „Briselka“ iz Pitomače

Uspješni dan završen je velikim predizbornim skupom u kazalištu pred  više od 300 uzvanika. Tolušić je odmah, u uvodnom govoru, pogodio „u sridu“:

- U ovu županiju jedino su dolazili HDZ-ovi europarlamentarci, gotovo svakodnevno komuniciramo s njima. S druge strane, imamo eurozastupnicu iz Pitomače za koju nitko ne zna ni da postoji! Euroizbori bit će knock down nesposobnoj vladi prije nokauta - na parlamentarnim izborima!

Đakić je osnažio njegove riječi:

- HDZ-ovi kandidati jedini znaju, mogu i žele skrbiti o nacionalnim interesima Hrvatske u Europi. Vlada to ne zna, jer kada su svi u Europi s najvećom dobrodošlicom iščekivali ulazak Hrvatske u EU, oni su promijenili zakon o pravosudnoj suradnji kako bi spasili udbaške ubojice! Na euroizborima pobijedit ćemo one koji Hrvatsku nikad nisu niti htjeli!

Donosimo glavne naglaske iz govora naših kandidata:

PLENKOVIĆ: 25. svibnja prekretnički izbori!

Našu listu čine kandidati koji su dokazani na svim razinama upravljanja, ali i kandidati s kojima šaljemo jasnu političku poruku hrvatskim braniteljima, Hrvatima u BiH te našem iseljeništvu. Upravo se prema tim skupinama ova vlada često ponašala s prijezirom! Oni za sebe kažu da su napredni. Toliko su napredni da ne shvaćaju EU kao zajednicu prava! Jedina sreća je da hrvatski suci puno bolje poznaju europsko pravo, pa je izbjegnuta ponovna sramota zbog donošenja lex Perković. 25. svibnja bit će prekretnički izbori nakon kojih HDZ kreće po pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim! Vrijeme je za promjene, vrijeme je za pobjedu HDZ-a!

MALETIĆ: Županije na cjedilu

Virovitičko-podravskoj, kao i većini županija, nedostaju sredstva za pripremu projekata, jer nemate dovoljan fiskalni kapacitet. To je inače zadaća ove vlade, no ona ne koristi dostupna sredstva iz Europske investicijske banke i europskih fondova za pripremu projekata te ostavlja županije na cjedilu! Fondovi su najočitiji primjer nerada i nesposobnosti ove vlade. Kao država članica svaki mjesec uplaćujemo 300 milijuna kuna u EU proračun, a Hrvatska još nije povukla ni novac za 2013. godinu, ni predujam od milijarde kuna koji smo trebali dobiti i bez pripreme projekata! Vlada nas uvjerava da joj je potrebno dva mandata da preokrene trendove u Hrvatskoj. Uspješnoj Vladi koja ima strategiju i zna što radi potrebna je jedna do dvije godine za promjenu. Stoga ćemo 25. svibnja poručiti SDP-ovoj vladi da želimo gospodarski snažnu i jaku Hrvatsku!

Nakon Virovitičko-podravske županije, naši su kandidati kampanju danas nastavili u Bjelovarsko-bilogorskoj.