Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica je na sjednici Odbora za vanjske poslove predstavila Nacrt mišljenja o Jadransko-jonskoj regiji. Valja istaknuti da je upravo Šuica autorica ovog nacrta. Jadransko-jonska regija, inače, obuhvaća čak 70 milijuna stanovnika.

Korist za 70 milijuna stanovnika

Šuica je obrazložila da je cilj strategije Europske unije za ovu regiju, među inim, jačanje gospodarske suradnje i bolje prometno povezivanje.

- Cilj strategije EU za jadransku i jonsku makroregiju je omogućiti da 70 milijuna stanovnika iskoristi prednosti uže suradnje u područjima kao što su promicanje pomorskog gospodarstva, očuvanje morskog okoliša, dovršenje prometnih i energetskih mreža i poticanje održivog turizma.

Za Pelješki most 

Ovo je prva makroregionalna strategija EU s izrazito velikim udjelom država nečlanica - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija - koje surađuju s državama članicama. Primjerice, Hrvatskom, Grčkom, Italijom, Slovenijom… 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-suica-zelim-vjerovati-da-najava-pocetk...

Šuica je posebno istaknula pojedine točke dokumenta - iznimnu važnost infrastrukturnih projekata poput, primjerice, željeznice i cesta. Pelješki most dio je projekta povezivanja europskog teritorija.

- Poseban naglasak u dokumentu stavila sam na prometnu povezanost država uključenih u projekte izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture: uključujući Jadransko-jonski koridor, a samim time i Pelješki most! Cilj - smanjivanje razlika i nedostataka u infrastrukturi uključenih država. Nužno je pak u Strategiju uključiti novo poglavlje o migracijama - budući da su one novi moment u ovom dijelu Europe! A to pitanje - usprkos velikom zalaganju na nacionalnoj i europskoj razini - nije riješeno na zadovoljavajući način.

Jednake mogućnosti za sve

S obzirom da je Šuica izvjestiteljica u sjeni i u ime Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, tim je veće zadovoljstvo kako sadržajem, tako i brojem pristiglih amandmana. Te zanimanjem za ovu važnu temu. Za kraj, naglasila je da očekuje da će Strategija što prije zaživjeti - da bi stanovnici ove makroregije uživali isti tretman s ostalim građanima EU kada su u pitanju promet, energija, stabilnost i sigurnost Jugoistoka Europe.