Na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu glasovalo se o Izvješću o napretku jednakopravnosti muškaraca i žena u 2013. godini belgijskog eurozastupnika Marca Tarabelle (Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata) u kojemu su glavni naglasci trebali biti na ostvarivanju jednakopravnosti spolova, ali zbog različitih pogleda o pravu na život, europarlamentarci su glasovali različito. Hrvatska delegacija EPP-a izjasnila se protiv Izvješća.

Izvješće sadrži niz odličnih prijedloga s ciljem unapređenja prava žena posebno u području zapošljavanja, ženskog poduzetništva i borbe protiv nasilja nad ženama, ali neprihvatljive su odredbe koje reguliraju reproduktivna prava i prava na život.

http://hdz.hr/vijest/eu/suica-zuber-izvjesce-kao-kukavicje-jaje

Ideološka pitanja nisu nadležnost EU!

Eurozastupnici naše EPP delegacije - Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Marijana Petir, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier - složno su obrazložili zašto nisu poduprli izvješće:

- I ove godine možemo svjedočiti da se kroz Izvješće o ravnopravnosti muškaraca i žena u EU - kojemu je cilj unapređenje socijalnog  i gospodarskog položaja žena za koji se svi zalažemo - pokušavaju provući  ideološki obojana pitanja koja nisu u nadležnosti EU. Načelo supsidijarnosti nalaže da države članice same kreiraju zakon kojim će regulirati reproduktivna prava, odnosno pravo na život.

Za prava žena, ali protiv nametanja stavova!

Voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica podrobnije je pojasnila stav delegacije:

- Nažalost zbog ideoloških odredbi koje su dijelom ovog Izvješća naša delegacija se izjasnila protiv Izvješća, no to nikako ne znači da smo protiv jednakopravnosti. Mogućnost za izgradnju poštenog i prosperitetnog društva temelji se na zajedničkim vrijednostima i premisi jednakopravnosti, dok je pokret za ravnopravnost konstantna borba kako u Hrvatskoj tako i u svim zemljama EU. Dalje ćemo ustrajati na konkretnim akcijama koje će unaprjeđivati položaj žena, ali ne možemo dopustiti da se krši načelo supsidijarnosti, odnosno da se državama članicama EU nameću stavovi.