U organizaciji voditeljice naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravke Šuice - te Dubrovačko-neretvanske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Karlovačke županije - u sklopu  Europskog tjedna regija i gradova koji se odvija u Bruxellesu od 9. do 12. listopada, danas je održana konferencija pod nazivom „Zajedno do EU fondova - za bolju prometnu povezanost“. Na konferenciji su glavne teme bile važnost prometne povezanosti u potpori regionalnom gospodarskom razvoju i projekti regionalne povezanosti kroz mrežu TEN-T.

Razvoj prometnih mreža

Šuica je u svom uvodnom obraćanju naglasila važnost kvalitetne prometne infrastrukture koja je ključna u održavanju konkurentnosti Europske unije:

- Uloga prometa u razvoju država, ali i regija unutar države, tema je koja doživljava svoj ponovni zamah posljednjih nekoliko godina. Na nama je da identificiramo izazove koje to donosi i da što mudrije i bolje iskoristimo ulogu prometa u razvoju regija. Da nije došlo do razvoja prometnih mreža i sustava, tržišta bi ostala ograničena samo na lokalna područja u kojima su nastajala, a shodno tome i proizvodnja bi bila ograničena na zadovoljenje potreba samo lokalnog stanovništva. Kao rezultat toga, gospodarstvo svake države ostalo bi zakovano u nerazvijenim uvjetima. Stoga, možemo zaključiti da dobro smišljena i provedena prometna mreža potiče razvoj različitih djelatnosti.

Dva panela

Na konferenciji su - na dva panela - sudjelovali predstavnici  iz Europske komisije, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Hrvatske gospodarske komore, Odbora regija, talijanske regije Molise, albanske regije Tirana kao i delegacije Dubrovačko-neretvanske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Karlovačke županije.

Iznimna važnost Pelješkog mosta

Da je važnost prometne povezanosti i fondova Europske unije ključna za razvoj država članica, svjedoči i projekt izgradnje Pelješkog mosta.

- Velika je to stvar za hrvatske i europske građane - jer više neće morati izlaziti iz Europske unije i biti podvrgnuti graničnim kontrolama, da bi kroz istu proceduru opet prolazili svega nekoliko kilometara dalje prilikom ponovnog ulaska u EU - naglasila je Šuica.

Dobroslavić: Snažnija suradnja država!

Na kraju konstruktivne rasprave i predavanja zaključnu riječ dao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

- Prometna povezanost ključni je preduvjet gospodarskog i ukupnog razvoja svakog područja Europske unije. Posebno je ta povezanost važna za ona područja koja imaju lošu prometnu situaciju kao što je cjelokupna jugoistočna Europa, uže gledano Jadransko-jonska regija, još uže gledano i sama Republika Hrvatska. Stoga svi, a posebno Europska komisija, trebaju obratiti pozornost na prometnu povezanost Jadransko-jonske regije, jugoistočne Europe te na projekte kao što su Jadransko-jonska autocesta, brza željeznica, Koridor 5C, modernizacija željezničke prometne mreže u Hrvatskoj i povezivanje otoka. Važno je, između ostalog, kroz europske makroregije osigurati snažniju suradnju regija i država na ovim projektima.