Eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić objavila je infografiku o mogućnostima financiranja projekata prirodne baštine. Milanovićeva vlada, naime, od početka godine neprestano produljuje rok za natječaju za poduzetnike u turizmu. Pripremljeni i predloženi kriteriji nisu pak dobili potrebne suglasnosti i Ministarstvo poduzetništva i obrta ih ispočetka priprema i pregovara. Sada je natječaj ponovno najavljen - ali isključivo za hotele!

Šturo, sporo, nejasno…

Maletić se u autorskom članku osvrnula na sporost nadležnog ministarstva u definiranju kriterija u natječajima za projekte u turizmu, ali i nejasne kriterije. 

- Najava je toliko štura da iz nje uopće nije moguće razabrati kriterije, a kamoli da poduzetnici mogu sa sigurnošću znati precizno tko će biti prihvatljiv prijavitelji i koje aktivnosti će se moći financirati, te uz koje uvjete. Zašto je Ministarstvo tako sporo u definiranju kriterija i raspisivanju natječaja baš u području turizma potpuno je nejasno osobito s obzirom na ogromne potrebe poduzetnika u turizmu za investiranjem u proširenje smještajnih kapaciteta, poboljšanje kvalitete smještaja, opremanje, edukaciju i promoviranje.

Stalno pomicanje rokova

Stoga - naglasila je Maletić - ne preostaje ništa drugo, nego detaljno informirati o mogućnostima financiranja projekata prirodne baštine:

- Još od početka 2015. najavljuje se objava javnog poziva za financiranje projekata vezanih uz povećanje atraktivnosti i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine. Međutim, sredinom kolovoza poziv još uvijek nije objavljen, indikativni datum objave pomiče se iz mjeseca u mjesec i trenutno se očekuje objava krajem rujna. Od potencijalnih prijavitelja projekata očekuje se da razvijaju projekte, a nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode još uvijek nije obznanilo uvjete i kriterije po kojima će se provoditi postupak ocjenjivanja projektnih prijedloga. Praksa je do sada bila da kada se javni poziv objavi rok do početka zaprimanja projektnih prijedloga je samo 30 dana što je doista iznimno kratko vrijeme da se projekt pripremi. Ovo je osobito važno jer je riječ o javnim pozivima koji su otvoreni do iskorištenja sredstava, tako da je od presudnog značaja prijaviti projekt što prije kako bi ostvarenje financiranja projekta bilo sigurnije.

Više možete pročitati na linku, a infografiku pogledati u nastavku:

http://ivana-maletic.com/index.php/vijesti/item/852-jos-uvijek-nista-o-n...