U dupkom punoj dvorani Hrvatskog doma u Kiseljaku na svečanoj akademiji obilježena je 25. obljetnica osnutka HDZ-a BiH Općine Kiseljak. Uoči početka svečanog dijela, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja poginulim braniteljima. 

Visoka izaslanstva sestrinskih stranaka

Na svečanosti proslave četvrt stoljeća okupili su se visoki dužnosnici dvije sestrinske stranke. Te brojni utemeljitelji HDZ-a BiH, članovi, simpatizeri… Izaslanstvo naše stranke predvodio je glavni tajnik (i čelnik Izvršnog izbornog stožera) Milijan Brkić. Uz njega je bio sabornik (i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH) Ivan Šuker.

Izaslanstvo sestrinskog HDZ-a BiH predvodio predsjednik (i predsjedatelj Predsjedništva BiH) prof. dr. Dragan Čović. U izaslanstvu su bili zamjenica predsjednika HDZ-a BiH (i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH) Borjana Krišto, potpredsjednik HDZ-a BiH (i predsjednik Federacije BiH) Marinko Čavara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH (i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH) Lidija Bradara… 

Uvijek uz svoj narod

Na samom početku svečanog obilježavanja prikazan je dokumentarni film o prijelomnim vremenima u Kiseljaku s početka 90-ih godina - osnivanje stranke i organiziranje obrane. Za hrvatsku slobodu i opstojnost hrvatskog naroda na ovom području život su dala 424 branitelja HVO-a. Od prvih višestranačkih izbora u BiH 1991. pa do danas - u Kiseljaku je HDZ BiH pobijedio na svim izborima. Upravo to je naglasio - uime domaćina - predsjednik Općinskog vijeća HDZ-a BiH Kiseljak Josip Kvasina.

- HDZ BiH je bio i ostao politički čimbenik bez kojeg se ne mogu donositi odluke koje se tiču života Hrvata, ali i ostalih stanovnika ove općine. Za sve to trebalo je hrabrosti, odlučnosti i vizije. 

Zajedno i ponosno

Uime izaslanstva naše stranke okupljenima se obratio sabornik Šuker koji je istaknuo iznimnu važnost hrvatskog zajedništva - posebice u teškim vremenima 9o-ih.

- Slušajući predsjednika kiseljačkog HDZ-a BiH ne mogu - a ne zapitati se - što bi se dogodilo s hrvatskim narodom da nije bilo dr. Franje Tuđmana?  Mogu samo kazati da sve što smo ostvarili - ostvarili smo zajedno! I danas među vama ovdje vidim zanos pomoću kojeg možemo vratiti dostojanstvo i ponos hrvatskom narodu! 

Najbolja rješenja za bolju BiH

Predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. Čović odaslao je snažnu poruku o europskoj BiH. Ali i snazi HDZ-a BiH - koja četvrt stoljeća biva najvećom i najjačom strankom Hrvata u BiH. 

- Naš prvi cilj su euroatlantske integracije. Drugi je osigurati ekonomsku i socijalnu opstojnost - i to ne samo hrvatskom narodu u BiH. Hrvatski narod - pod vodstvom HDZ BiH - može i ponudit će najbolja rješenja. A treći je cilj izboriti se za ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda. Hrvati su oni koji trebaju nametnuti pitanje reorganiziranja BiH i ubrzati europski put BiH.