(PHOTO) Iznikla iz boli, ratnih strahota, ljudske patnje, ova bolnica s ponosom nosi naziv „Hrvatska“. Jer ona je simbol trajne i neraskidive povezanosti hrvatskog naroda u svoje dvije domovine, u Republici Hrvatskoj i BiH! - poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas, koji je kao izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića sudjelovao na svečanom otvorenju Šeste lamele/bloka u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, čiju je izgradnju najvećim dijelom pomogla Vlada RH.

Dr. Tuđman ispunio obećanje!

Milas se u svom obraćanju sa zahvalnošću prisjetio svih onih koji su zaslužni za gradnju bolnice u Novoj Biloj:

- Prije svega predsjednika Tuđmana, koji je prije 25 godina, u najtežim danima za Hrvate Lašvanske doline, došao tu. Vidjevši nemoguće uvjete rada i smještaja bolesnika u crkvi-bolnici, obećao je da će Hrvatska izgraditi novu, suvremenu bolnicu. Pet godina poslije, bolnica je i izgrađena! Ispunivši svoje obećanje, predsjednik Tuđman vratio je nadu i optimizam Hrvatima središnje Bosne. Bila je to jasna poruka da nisu niti će biti ostavljeni!

Plenkovićeva poruka Hrvatima središnje Bosne

I danas - zaključio je državni tajnik Milas - Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem, slijedeći dr. Tuđmana, čini isto: ispunjava obećanje i šalje poruku Hrvatima Lašvanske doline da nisu i da nikad neće ostati sami!

Šesta lamela, od 1250 m2, omogućit će proširenje smještajnih kapaciteta i uvođenje novih usluga, čime se Hrvatima ovog kraja, ali i njihovim sugrađanima, osigurava još kvalitetniji pristup zdravstvenoj njezi.

Dragan Čović, Zdravka Bušić & Nikola Mažar

Na svečanom otvorenju sudjelovali su i predsjednik sestrinskog nam HDZ-a BiH te prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Dragan Čović, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te predsjednica nacionalnog Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te član Gradskog odbora HDZ-a Grada Vukovara Nikola Mažar, hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH, gospodarstvenici, osobe iz društvenog i javnog života...

Nakon svečanog otvorenja, održana je promocija monografije Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”.

Pogon za preradu voća obitelji Miličević kod Kiseljaka

Tijekom dvodnevnog boravka u središnjoj Bosni, državni tajnici Milas, Bušić i Mažar posjetili su i Gradsko kazalište mladih u Vitezu te sudjelovali na svečanosti otvorenja pogona za preradu jagodičastog i bobičastog voća na gospodarstvu obitelji Miličević u Lugu pokraj Kiseljaka. Tom je prilikom Milas naglasio da je uspjeh obitelji Miličević snažan signal ohrabrenja:

- Nadam se da će biti primjer svima drugima da se može uspjeti, svima koji će ostati u svom Kiseljaku, u svojoj središnjoj Bosni, i ovdje graditi svoje bolje danas, ali i bolje sutra svoje domovine.

Uz nova radna mjesta koja otvara, pogon osigurava i tržište ostalim proizvođačima jagodičastog i bobičastog voća u središnjoj Bosni. Pogon je završen uz potporu Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH.