Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas izvijestio je Hrvatski sabor da je naša Vlada za 50 posto u odnosu na godinu prije povećala novčana sredstva za pomoć hrvatskoj manjini u 12 europskih država.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/nasa-vlada-povecava-ulaganja-u-projekte-vazne-za-polozaj-i-zastitu-identiteta

Zajedništvo s Hrvatima iz BiH

Najveća potpora namijenjena je programima hrvatskog naroda u BiH: novčana sredstva za petinu su veća u odnosu na godinu prije, a njima je financirano 88 projekata. Primjerice, u funkciju je stavljen dom za siromašnije studente u Mostaru, opremljen je studentski dom u Sarajevu, otvoren odjel osnovne škole u Grudama, obnovljena mala škola u Širokom Brijegu...

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/povecana-potpora-projektima-hrvatskog-naroda-u-bih-do-15-svibnja-otvoren-je

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH ujedno je dodijelio 500 studentskih stipendija pripadnicima hrvatskog naroda u BiH te osigurao dodatna sredstva za i Sveučilište i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.

Potpora hrvatskom iseljeništvu

Zvonko Milas je naveo i da je Ured s 1. 3 milijuna kuna podržao 18 projekata hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Južnoj Africi. Sklopio je sporazum sa Sveučilištem u Zagrebu, kojim je osigurana posebna upisna kvota za pripadnike hrvatske manjine i iseljeništva, a pokrenuo je i besplatne internetske tečajeve hrvatskog jezika.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/hrvati-izvan-rh-u-ovoj-vladi-napokon-imamo-iskrenog-partnera

ŠKOLSKA DVORANA U BRIŠNIKU & NOVE PROSTORIJE RADIJA TOMISLAVGRAD

Izdvojimo samo dva zadnja projekta od posebnog interesa za Hrvate u BiH koja su, potkraj svibnja, realizirana uz potporu naše Vlade. Tako je u Brišniku, Općina Tomislavgrad, otvorena sportska školska dvorana, koju će uz učenike koristiti i djeca s poteškoćama u razvoju iz Rehabilitacijskog centra "Naša nada".

6. blok Hrvatske bolnice u Novoj Biloj

- Ponosni smo jer je ovaj objekt rezultat zajedničkih napora Hrvata duvanjskog kraja i Republike Hrvatske. Ovakvim projektima, poput nedavnog otvorenja 6. bloka Hrvatske bolnice "Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, želimo pridonijeti ostvarenju jednog te istog cilja, a to je dugoročni ostanak i prosperitet hrvatskog naroda na ovim prostorima - poručio je Milas.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/hrvatska-bolnica-dr-fra-mato-nikolic-u-novoj-biloj-dobila-6-lamelu-izgradenu

Kulturni & nacionalni identitet Hrvata

Zahvaljujući potpori Vlade RH otvorene su i nove prostorije Radija Tomislavgrad, utemeljenog na početku Domovinskog rata.

- Siguran sam da će nove prostorije, tehnički opremljene u skladu s radijskim standardima 21. stoljeća, biti zamašnjak još boljih programa i sadržaja kojim će se nastaviti njegovati i čuvati kulturni i nacionalni identitet Hrvata u BiH - istaknuo je tom prigodom državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.