Status Mađara u Hrvatskoj i status Hrvata u Mađarskoj na vrlo su visokoj razini te jedna i druga strana mogu biti zadovoljne odnosom prema predstavnicima njihovih manjina. Štoviše, manjinska problematika u odnosima Hrvatske i Mađarske na takvoj je razini da može poslužiti kao primjer drugim državama - ocijenio je predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković nakon susreta u Veleposlanstvu RH u Budimpešti s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj, kojim je započeo svoj službeni dvodnevni posjet toj zemlji.

Povećana izdvajanja za manjine

Mišo Hepp, glasnogovornik hrvatske manjine u Mađarskom parlamentu (Országgyűlés), istaknuo je da je mađarskim Hrvatima važno da ih visoka izaslanstva koja dolaze iz matične domovine čuju i podupru, a odnos Mađarske prema manjinama ocjenjuje vrlo korektnim, posebno jer su proračunska izdvajanja za manjine u zadnje tri godine podignuta za dva i pol puta - a ta će stavka biti povećana i u idućem proračunu.

U razgovoru s Gordanom Jandrokovićem i članovima saborskog izaslanstva sudjelovali su, osim Heppa, i predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac te predsjednik Skupštine hrvatske državne samouprave Ivan Gugan.

Tuđman, Milošević, Jankovics

U izaslanstvu su uz predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a prof. dr. sc. Miroslav Tuđman i zastupnica Milanka Opačić.

Tijekom službenog posjeta Mađarskoj, Jandroković se sastao s predsjednikom Mađarskog parlamenta Laszlom Koverom i s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom.