Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved biti na čelu Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u BiH, a namjena mu je učinkovito pružiti pomoć hrvatskim državljanima protiv kojih se vode istrage ili su već podignute optužnice u BiH.

Radi bolje usklađenosti s ciljem kvalitetnije pripreme za obranu optuženih ili osumnjičenih osoba - kako je najavio premijer Andrej Plenković - u Povjerenstvu će biti predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, pravosuđa te predstavnici Ureda Predsjednika Vlade RH.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-europska-bih-jedini-je-put-za-njenu-stabilnost-i-prosperitet-te

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-covic-vlada-rh-ce-pruziti-punu-pravnu-konzularnu-i-financijsku

Selektivni progon Hrvata

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić (HDZ) podržao je osnutak Povjerenstva i sve dosadašnje akcije Vlade RH u odnosu na krizu koja je nastala nakon uhićenja desetorice časnika HVO-a u Bosanskoj Posavini:

- Očekujem da će se diplomatskim bilateralnim i multilateralnim kontaktima s tijelima BiH te s našim partnerima u EU i NATO-u naći dobra rješenja da počinitelji zločina budu odgovarajuće kažnjeni, da se počinitelji strogo individualiziraju i da se potpuno napusti selektivni nacionalno i politički motivirani progon koji je trenutno na sceni u BiH - rekao je Ljubić na sjednici Odbora koji je nakon njegovog izlaganja nastavio raditi bez javnosti.

Selektivni se pristup spram Hrvata, nastavio je Ljubić, provodi ekstenzivnim korištenjem zapovjedne odgovornosti bez ikakvih argumenata o istinskoj zapovjednoj krivnji. Sumnjiče se branitelji Posavine, ali ne i oni koji su je napadali. Također. kvalifikacije tzv. zločinačkog pothvata gotovo se isključivo primjenjuju prema pripadnicima HVO-a.

Hrvatska se probudila!

Na kraju je Ljubić zaključio da „svako zlo nije uvijek za zlo“:

- Ponekad je i za dobro: u najmanju ruku Hrvatska se probudila. Zadovoljan sam što hrvatska javnost napokon pokazuje zanimanje za događaje u susjednoj BiH na koje sam i ranije upozoravao, ali bez ikakvog odjeka. Sada se napokon shvaća da je to problem i Hrvatske.