Demograf dr. sc. Stjepan Šterc, član Savjetodavnog vijeća HDZ-a, poručio je na tribini “Demografski put Hrvatske prema budućnosti” - koju je u Karlovcu organizirala Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” - da je povezivanje Hrvatske s iseljeništvom strateško pitanje za demografsku revitalizaciju i gospodarski razvoj, pri čemu su Irska, Island, Francuska i skandinavske zemlje primjeri kako preokrenuti loša demografska kretanja:

- Priključivanjem resora demografije u Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike demografska problematika u Hrvatskoj zadobila je institucionalnu razinu, i to najvišu, u Vladi RH. Sada nam preostaje da svi zajedno ukazujemo na činjenicu da je demografsko pitanje, odmah iza gospodarskog, najvažnije za opstanak i budućnost Hrvatske. Štoviše, da su demografska rješenja temelj svakog drugog razvitka, pa i gospodarskog.

Političari moraju shvatiti!

Napomenuo je i da negativna demografska kretanja, prirodni pad i iseljavanje, vode u urušavanje svih sustava u državi - zdravstvenog, mirovinskog, obrazovnog i sustava radne snage - zbog čega političari moraju shvatiti da ne postoji ništa važnije od tih pitanja o kojima će ovisiti budućnost Hrvatske:

- Demografska slika jedne zemlje mijenja se kroz dva modela: revitalizacijskim modelom domicilne populacije i/ili onim useljeničkim. Za Hrvatsku je sada sretna okolnost da ima bogato iseljeništvo te bi ono moralo biti potencijal za demografsku revitalizaciju naše zemlje. Moramo se povezati s iseljeništvom jer je to strateško pitanje ne samo demografskog opstanka, nego i gospodarskog.

Demografska strategija s programom svih mjera

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike (i predsjednica Zajednica žena “Katarina Zrinski” Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije) Nada Murganić na tribini je najavila donošenje demografske strategije s programom svih mjera, istaknuvši da se demografska zapuštenost - koja traje od pedesetih godina prošlog stoljeća - ne može riješiti u kratkom roku, ali se s nekim mjerama već kreće:

- Primjerice, u Poreznoj upravi se primjenjuje porast neoporezivog djela dohotka ovisno o broju djece u obitelji, a slijede zakonski prijedlozi mog ministarstva da se ne oporezuju rodiljske naknade oca ili majke, da se delimitira drugi dio porodiljske naknade i slično. Sve potrebne mjere neće se realizirati odmah i istodobno, raspravit će se prvo na Vladi, potom usvojiti u Hrvatskom saboru i vjerujem da će postati obveza ne samo ove vlade, već i budućih vlada.

Novovjeki egzodus

Državni tajnik u dotičnom ministarstvu Marin Strmota naglasio je da je egzodus iz Hrvatske i veći nego što se službeno navodi jer statistike ne obuhvaćaju sve nove iseljenike:

- Ljudi odlaze bez da se odjave, ali prema podacima iz Njemačke, Irske, Austrije i još nekih zemalja, u zadnje se četiri godine iselilo više od sto tisuća, uglavnom mladih ljudi. Postoje mjere koje to mogu preokrenuti, posebno mjere populacijske politike, ali to mora biti „neprekinuti dokument“, koji će se provoditi i poslije ove Vlade.