Odnosi Srbije i Hrvatske u zadnjih nekoliko godina idu korak naprijed, dva nazad ili obrnuto. Ništa se senzacionalno ne događa. No dolaskom gospođe Grabar-Kitarović zasigurno će doći do preokreta jer je u njezinoj politici položaj hrvatskih manjina jako važan! - izjavio je nedavno predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić za Novi list. 

Konzekventno, ustrajno zauzimanje 

Srbijanski pregovori za EU članstvo prilika su da se napokon riješe već predugo otvorena pitanja između dviju država, posebice o kršenju prava hrvatske nacionalne manjine u toj državi (kroz poglavlje o pravosuđu i temeljnim pravima). Na što HDZ-ovi i eurozastupnici i sabornici - za razliku od „ne bismo se Beogradu zamjerili“ SDP-ove vlasti - neumorno upozoravaju. 

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-zahtjev-bruxellesu-zastitite-...

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-postivanje-prava-hrvata-predu...

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/josipovic-i-milanovic-presucuju-nov...

Kako Srbima u RH - tako Hrvatima u Srbiji!

I predsjednica RH također je, još kao kandidatkinja, neumorno isticala da Srbija mora u potpunosti provesti međudržavni sporazum s RH u dijelu koji se odnosi na prava hrvatske manjine ako želi nastaviti pristupne pregovore s EU. Hrvati u Srbiji moraju imati jednaka prava kao Srbi u Hrvatskoj! Naglašavala je pritom da pomoć vojvođanskim Hrvatima neće biti deklarativna - kakvu su do sada nudili Milanović i Josipović..

Uostalom, Kolinda Grabar-Kitarović je prvi predsjednički kandidat u povijesti RH koji je u sklopu izborne kampanje posjetio vojvođanske Hrvate (u Subotici).

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/vojvodanski-hrvati-napokon-smo-dobi...

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/vojvodanski-hrvati-za-predsjednicu

Stoga Kuntić zaključuje: 

- Vodstvo vojvođanskih Hrvata i dosad je iskazivalo uvjerenje da će Hrvatska, nakon pobjede Kolinde Grabar-Kitarović, više pozornosti posvetiti položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. A sada smo sigurni da će tako i biti.

Visoki animozitet 

Što se tiče presude ICJ-a o međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, predsjednik DSHV-a je izjavio da vojvođanski Hrvati žele novo doba u odnosima dvije zemlje, ali šanse su male. Do toga neće doći bez iskrene želje za normalizacijom:

- Dobro je poznato da u Srbiji postoji visoki animozitet prema Hrvatima, i zato se sa strepnjom pitam što bi bilo da je odluka ICJ-a bila drukčija.