Danas je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković primio banjalučkog biskupa Franju Komaricu. Na sastanku su sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova te međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Davor Stier te Davor Božinović.

U razgovoru s biskupom Franjom Komaricom, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je kako HDZ smatra Bosnu i Hercegovinu vanjskopolitičkim prioritetom Hrvatske. Poručio je da će se HDZ čvrsto zalagati za ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini te nastavak europskog puta zemlje, koji je jedina garancija stabilnosti i cjelovitosti BiH.

Plenković se zahvalio biskupu Komarici na velikoj humanosti i neumornom radu u zaštiti prava i identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini te povratku prognanih Hrvata i Bošnjaka u Republiku Srpsku.

Biskup Franjo Komarica osvrnuo se na međunarodnu konferenciju ''20 godina od protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i drugih s područja Republike Srpske'' koja se održala u studenome 2015. u Banja Luci, gdje je govornik bio i Plenković, a na kojoj je naglašena nužnost stvaranja boljih političkih, materijalnih i financijskih preduvjeta za povratak Hrvata i pripadnika drugih naroda u RS. Podsjetio je i na predstavljanje svoje knjige ''Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski'' koje je Plenković organizirao u Europskom parlamentu u prosincu prošle godine.