Wiesbaden (Njemačka). Izaslanstvo HDZ-a - na čelu s glavnim tajnikom Milijanom Brkićem - danas je održalo sastanak s frakcijom Kršćansko-demokratske unije (CDU). U izaslanstvu su bili sabornici - Ivan Šuker (predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH) i Ante Babić (predsjednik HDZ-ova Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine), tajnica HDZ-a za iseljeništvo Margareta Mađerić, tajnik Koordinacije HDZ-a Srednje Njemačke Franjo Akmadža i član Predsjedništva Koordinacije Tugomir Čuljak. 

Njemačko-hrvatska suradnja ZA gospodarski oporavak

Tijekom iznimno konstruktivnog susreta s njemačkim prijateljima osnovan je - između CDU-a Hessen i HDZ-a - Klub njemačko-hrvatskog prijateljstva. Pritom je usuglašen i Statut. Svrha Kluba - razmjena iskustava, savjeta i dogovaranje međusobnih posjeta. Dogovoreno je da će - nakon što HDZ pobijedi na izborima i formira vladu - CDU Hessen poslati u Hrvatsku svoje savjetnike i stručnjake. A koji će - u suradnji s našim stručnjacima - rješavati ključne probleme na području socijale, gospodarstva, zdravstva…

Važno je napomenuti da su članovi Kluba  ministar za socijalu Stefan Grüttner, članovi parlamenta Savezne zemlje Hessen, kao i predsjednici različitih parlamentarnih odbora. Na osnivanju Kluba prijateljstva prisustvovao je i predsjednik parlamenta Savezne zemlje Hessen, koji je ujedno predsjednik - po rotacijskom sistemu - ostalih zemaljskih parlamenata u Njemačkoj. 

Razgovaralo se, nadalje, i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. CDU Hessen se tijekom zadnjeg posjeta BiH uvjerio u lošu političku poziciju Hrvata u toj zemlji. Ali, i općenito lošu političko-gospodarsku situaciju. 

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/cdu-hessen-u-posjetu-bih

Partneri i saveznici

Glavni tajnik Brkić zahvalio se njemačkim prijateljima na dobrodošlici i istaknuo da nema dovoljno velikih riječi zahvale za sve što je Njemačka učinila za osamostaljenje Hrvatske i za Hrvate.

- Nikada to nećemo zaboraviti! Ali, također smo zahvalni što nam je Njemačka bila veliki partner i prijatelj tijekom pristupanja Hrvatske u EU. 

Izrazio je zadovoljstvo što je naša stranka intenzivirala suradnju s CDU-om Hessen te najavio da će se ona nastaviti i u budućnosti.

- HDZ je trenutno u opoziciji - spremamo se za preuzimanje odgovornosti za sudbinu države. Hrvatska je u izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji. Tijekom mandata socijalista na vlasti iz Hrvatske se iselilo 100 tisuća ljudi, 330 tisuća građana je blokirano, a brojka nezaposlenih se bliži 300 tisuća. Hrvatska je naša domovina, ali je još jedna Hrvatska iseljena diljem svijeta. U Njemačkoj živi pola milijuna Hrvata, dok ih je u Saveznoj zemlji Hessen - 38 tisuća. To je golemi potencijal - kako za Hrvatsku, tako i Njemačku! Jer, iskustvo naših ljudi u Njemačkoj HDZ planira iskoristiti za razvoj hrvatskog gospodarstva.

Dodao je da veliki broj Hrvata u Njemačkoj podupire CDU, a tako će biti i u budućnosti - te se na kraju još jednom zahvalio njemačkim prijateljima za sve ono što čine za Hrvatsku.

Pozitivni preokret s obnovljenim HDZ-om

Glavni tajnik CDU-a Hessen Manfred Pentz naglasio je da će se suradnja između dviju stranaka još više intenzivirati. 

- Cilj sastanka je daljnje intenziviranje suradnje između CDU-a Hessen i HDZ-a. Nakon što je na čelo HDZ-a došlo novo vodstvo, započeo je pozitivni preokret - koji se jasno vidio na prošlim predsjedničkim izborima. Veliki je potencijal mladih Hrvata u našoj pokrajini za razvoj gospodarstva.