Na Svečanoj akademiji u prepunoj Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici proslavljena je 25. obljetnica osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV). Uoči središnje proslave u Velikoj vijećnici, služena je misa zahvalnica u subotičkoj Franjevačkoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela.

Svečanoj proslavi - uime naše stranke - pribivali su potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner kao osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka, vukovarsko-srijemski župan (i potpredsjednik HDZ-a) Božo Galić i saborski zastupnik (i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH) Ivan Šuker.

Ulaganje u gospodarstvo - zaustavljanje iseljavanja

Akademik Reiner, čestitajući DSHV-u četvrt-stoljetnu obljetnicu postojanja, istaknuo je njen iznimno vrijedni doprinos u zalaganju u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta.

- Nadam se da će suradnja s većinskim narodom u budućnosti biti bolja. Uvjeravam vas da će Hrvatska učiniti sve da se gospodarski položaj Hrvata u Srbiji poboljša. Za Hrvate u Srbiji tražimo ista prava kakva imaju Srbi u Hrvatskoj. Svjedoci smo se zbog gospodarskih problema ljudi - koji su iz manjinskih zajednica otišli na školovanje - ne vraćaju. Intelektualna elita koja treba jamčiti budućnost napušta matičnu zemlju i traži budućnost negdje drugdje. Tako osiromašuje sredinu koju napušta. Nadam se da će se hrvatskim investicijama u Vojvodini taj trend preokrenuti. I da će najbolji i najsposobniji ostati ovdje i jačati hrvatsku zajednicu!

Dosljednost u borbi za prava

Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić naglasio je da je ova stranka početkom devedesetih bila jedini institucionalni oblik u kome je hrvatsko pitanje bilo primarno.

- Bilo je pokušaja da se zanijeka važnost DSHV-a za hrvatsku manjinu - osnivanjem političkih organizacija hrvatskog predznaka. No svi su ti pokušaju propali. Nema ih više u politici ili im je djelatnost svedena na margine događanja u zajednici. Što smo više napadani, bivali smo sve jači! Ostali smo vjerni DSHV-u! Zahvaljujem matičnoj domovini i Hrvatskoj demokratskoj zajednici na potpori svih ovih godina postojanja DSHV-a.

Valja istaknuti da je u Domu DSHV-a održan susret s članovima i simpatizerima stranke.

Najveća organizacija Hrvata u Vojvodini

Na svečanosti su, također, bili predstavnici državnih institucija republike Hrvatske te vojvođanske vlade. DSHV je najveća i najstarija stranka hrvatske manjine u Srbiji. Status parlamentarne stranke izgubila je nakon zadnjih izbora kada je ostala bez mjesta u Skupštini Srbije. Ima predstavnika u Autonomnoj pokrajini Vojvodine, te vijećnike u lokalnim skupštinama nekoliko gradova.