(PHOTO) Tijekom dvodnevnog posjeta Crnoj Gori, gdje je u Budvi sudjelovao na XVI. konferenciji predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković pohodio je i Kotor i Tivat u „Zaljevu hrvatskih svetaca“ (Boka kotorska) kako bi se sastao s predstavnicima Hrvata u toj zemlji.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/jadransko-jonska-inicijativa-prioriteti-rh-su-dovrsetak-autoceste-gospodarski-rast

- Razgovarali smo o statusu naših sunarodnjaka. Zadovoljni su, priznati su i uvaženi kao nacionalna manjina, važan su most između naših dviju država, ali uvijek postoje stvari koje možemo unaprijediti, ne samo u financijskom smislu. Hrvati žele puno priznanje za svoj višestoljetni doprinos kulturnoj i duhovnoj ostavštini ove države, na koji su iznimno ponosni.

Bokeljska mornarica & Tripundanske svečanosti

Riječ je, prije svega, o uvrštavanju Bokeljske mornarice u UNESCO-ov registar nematerijalne kulturne baštine

- Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kulturno su dobro Crne Gore, ali i neodvojivi dio tradicije bokeljskih Hrvata i hrvatske nacionalne baštine, neraskidivo povijesno povezani s Katoličkom Crkvom i našim narodom. U duhu dobrosusjedskih odnosa i partnerstva zajednička nominacija Crne Gore i Republike Hrvatske za Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a imala bi višestruko pozitivni učinak - istaknuo je Jandroković ne samo u razgovoru s predstavnici hrvatske nacionalne manjine, nego i na bilateralnom sastanku s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/predsjednik-hrvatskoga-sabora-gordan-jandrokovic-sastao-se-s-predsjednikom

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/bokeljska-mornarica-i-kolo-svetog-tripuna-neodvojivi-su-dio-hrvatske

Obnova palače & otvaranje „Hrvatske kuće“

U Kotoru je, među ostalim, predsjednik Hrvatskog sabora obišao budući Hrvatski kulturni centar „Hrvatsku kuću“, palaču u vlasništvu RH u staroj gradskoj jezgri, koju naša država namjerava renovirati i ubrzo staviti u funkciju:

- Već ove godine krećemo s obnovom. U tom bi zdanju bio hrvatski konzulat, ali bi prostore dobile i udruge hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Na sastanku u Gradu svetog Tripuna sudjelovali su predsjednik Hrvatskog građanskog društva (HGD) Mario Brguljan, urednica „Hrvatskog Glasnika“ Tijana Petrović i prvi predsjednik HGD-a Tripoje Schubert.

S kotorskim biskupom Ilijom Janjićem

U Kotoru se Jandroković susreo i s biskupom mons. Ilijom Janjićem, koji ga je dočekao ispred katedrale i te ga upoznao s njenom poviješću i životom svetog Tripuna, zaštitnika grada, nakon čega su obišli muzej-relikvijar u sklopu katedrale.

Potom je Jandroković posjetio Perast i otok Gospu od Škrpjela, gdje je naglasio, još jednom, koliko je impresioniran kulturnim, duhovnim i materijalnim bogatstvom hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

I u Tivtu s predstavnicima Hrvata

Na kraju uistinu sadržajnog programa, Jandroković se u Tivtu, u kojem prema zadnjem popisu stanovništva živi 3.106 katolika, sastao s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem, v.d. predsjednikom Hrvatske građanske inicijative (HGI) Josipom Gržetićem i parlamentarnim zastupnikom HGI-ja Adrijanom Vuksanovićem te hrvatskom poslovnom zajednicom u Crnoj Gori.

U pratnji predsjednika Sabora, u hrvatskom državnom izaslanstvu bili su zastupnik Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i naš veleposlanik u Crnoj Gori Veselko Grubišić.