U Kongresnoj dvorani u gradu Bad Homburgu (Njemačka) održana je 10. jubilarna „Večernjakova domovnica“ - proglašenje najuspješnijih sportaša, glumaca, pjevača i zavičajnih klubova u dijaspori. Radi se, naime, o priznanju koje čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista dodjeljuju uspješnim iseljenicima. Okupilo se više od 600 uzvanika, među kojima je bilo više od 150 predstavnika najuspješnijih i najpoznatijih hrvatskih klubova, udruga i zajednica iz dijaspore.

Svečanosti dodjele ove prestižne nagrade prisustvovali su, među inima, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, ministar vanjskih i europskih poslova RH (i međunarodni tajnik HDZ-a) dr. Miro Kovač, saborska zastupnica Margareta Mađerić, saborski zastupnici Ivan Šuker i Željko Glasnović, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS)…

Susret s Kohlom

U pozdravnom govoru dr. Kovač je rekao kako je prije dolaska posjetio bivšeg njemačkog saveznog kancelara Helmuta Kohla u njegovu obiteljskom domu u Ludwigshafenu.

- S neumornim i možda najvećim Europljaninom današnjice složio sam se kako je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom i migrantskom krizom nezadovoljavajuć te da je dovedena u pitanje sama opstojnost Europske unije. Unatoč zdravstvenim tegobama Kohl, veliki Europljanin i osvjedočeni prijatelj Hrvatske, bio je izrazito vedar i dobro raspoložen.

A dr. Kovač je bio i jedan od dobitnika „Večernjakove Domovnice.

- Drago mi je što sam sinoć bio jedan od dobitnika Večernjakove Domovnice na kojoj sam sudjelovao osmi put za redom - napisao je na svojoj Facebook stranici dr. Kovač.

Znanstvenici, sportaši, glazbenici, glumci...

„Večernjakovu Domovnicu“ za najpopularniju medijsku osobu u iseljeništvu dobio je znanstvenik Ivan Đikić, a najpopularnijim sportašem u iseljeništvu proglašen je nogometaš Barcelone Ivan Rakitić. Ivan Jurčević iz Kölna i Ivan Vrgoč iz Berlina proglašeni su najpopularnijim glumcima, Ivona Urošević iz Hamburga za najpopularniju pjevačicu, klapa Bandira iz Düsseldorfa za najpopularniju grupu u iseljeništvu. Najpopularnije amaterske momčadi u iseljeništvu su: SD Croatia Berlin, SK Cro Vienna, NK Pajde Mohlin, dok je najpopularnija sportašica Victoria Stvorić, nogometašica SV Alberweilera. Susret čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu i Slavonska večer u Stuttgartu proglašeni su kao najpopularniji događaji godine u iseljeništvu.