(VIDEO) Kandidat na listi Domoljubne koalicije za XI. izbornu jedinicu Ivan Šuker predstavio je na HTV-u 4 ključne točke programa HDZ-a i Domoljubne koalicije za Hrvate izvan Hrvatske.

Predstavljanje kandidata Ivana Šukera možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O dostojanstvenom glasovanju

Hrvatima u BiH i dijaspori omogućit ćemo veći broj biračkih mjesta i uvesti dopisno glasovanje. Moraju, naime, imati demokratsko pravo glasovati na izborima dostojanstveno - kao i svi građani u Hrvatskoj.          

O pravima Hrvata u BiH

Hrvatska mora iskoristiti članstvo u EU - pomoći Hrvatima u BiH i ekonomski i politički. Postoji, dakle, niz projekata kojima se može pomoći. Njima danas, nažalost, zbog teškog gospodarskog i političkog stanja u BiH prijeti egzodus. Veliki broj mladih već je otišao. U politici prema BiH buduća vlada bilateralnim sporazumima treba riješiti problem prava hrvatskih branitelja. Moraju imati ista prava kao i pripadnici HV-a. U pograničnim pak gradovima i općinama treba riješiti status zdravstvene zaštite. Hrvati u BiH su konstitutivni narod - uz ostala dva naroda - i to treba biti i u praksi, a ne samo na papiru. 

O povratku iseljenika

Što se tiče Hrvata u Europi, ali i prekooceanskim zemljama, uvedena je jedna nepravda - porez na mirovinu. Ljudi koji su prije 30 ili 40 godina - zbog ekonomskih ili političkih razloga - morali otići iz Hrvatske danas, kad se namjeravaju vratiti, ova im je vlada uvela porez. Tako im je onemogućen povratak. Vezano za Hrvate u prekooceanskim zemljama potrebno je sklopiti bilateralne sporazume s njihovim matičnim državama oko zdravstvenog osiguranja. Jer, ako se to ne riješi, njima je onemogućen povratak. 

O Hrvatima u Srbiji i Crnoj Gori

Hrvatska treba - vezano za prava Hrvata koji su nacionalne manjene, posebice u Srbiji i Crnoj Gori - svojim članstvom i pozicijom punopravne članice EU tražiti minimum onoga što imaju pripadnici nacionalnih manjina tih država u Hrvatskoj. Postoji Zakon o odnosima RH s Hrvatima izvan RH te državni ured koji brine o financijskim sredstvima za Hrvate izvan Hrvatske. Ta sredstva treba preusmjeriti na drugačiji način - financirati konkretne projekte i programe koje će pomoći mladima da ostanu u svojim državama. Bez pomoći Hrvatske - što je i ustavna kategorija - vrlo je teško govoriti da će se broj Hrvata u budućnosti povećati.