Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je rezoluciju o napretku Bosne i Hercegovine za 2014, a krajem travnja o istoj će se rezoluciji glasovati u EP-u. Pripremio ju je izvjestitelj rumunjski pučanin Cristian Preda, a u tekst rezolucije uvršten je niz amandmana koje su predložili zastupnici HDZ/HSS - ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih, ubrzanje političkih, gospodarskih i socijalnih reformi, slobodu medija i obrazovanja. Usvojeni su, također, i prijedlozi koji se odnose na visoke standarde zaštite okoliša - zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu, zaštita rijeka Neretve i Trebišnjice…

TV kanal na hrvatskom jeziku

Potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom (i voditeljica naše delegacije u EP-u) Dubravka Šuica istaknula je da ova rezolucija nagoviješta bolje dane za BiH kada govorimo o europskoj perspektivi. 

- No da bi se to ipak ostvarilo, važno je uložiti još puno napora te će biti potrebno provesti ne samo ekonomske i socijalne, nego i ustavne reforme temeljene na načelima federalizma i decentralizacije. To je okvir za stvaranje funkcionalne BiH, a raduje da su to prepoznali i zastupnici u Europskom parlamentu. Zadovoljni smo što je u tekst rezolucije uvršten paragraf u kojem se traži radiotelevizijsko emitiranje programa na sva tri službena jezika u BiH, kao i pluralizam te slobodu medija. Postupno će se stvoriti pretpostavke i za promjene izbornog zakonodavstva.

Snažna potpora europskoj BiH

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković istaknuo je da je u rezoluciji naglasak na reformama koje su preduvjet europskog puta BiH. A upućen je niz značajnih političkih poruka novim vlastima u BiH.

- Rezolucija u prvi plan stavlja poticanje gospodarskih i socijalnih reformi, te učinkovitu koordinaciju europskih poslova na svim razinama vlasti, kao i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prihvaćen je amandman koji potiče Bosnu i Hercegovinu na zaključivanje Protokola na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji uzima u obzir članstvo Hrvatske u EU te vodi računa o zadržavanju tradicionalne trgovinske razmjene. Hrvatski eurozastupnici vrlo snažno podupiru BiH na njenom europskom putu i učinit ćemo sve da BiH što kvalitetnije ispuni europske kriterije.