U uvodnom obraćanju o aktualnim političkim pitanjima na početku 147. sjednice Vlade RH, predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković ponovno je kao čistu nebulozu označio optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o tome da su hrvatski obavještajci, u cilju diskreditacije BiH, tobože vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje oružja kako bi se sve predstavilo kao dokaz postojanja raširene islamističke terorističke mreže u toj zemlji:

- Takva podmetanja ne zaslužuju nikakve dodatne komentare osim riječi „besmislica“, „manipulacija“ i „zlonamjerna tvrdnja". Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije, zemlja koja se zajedno sa svojim partnerima angažira u borbi protiv terorizma. U tom smislu nastavit ćemo odgovorno surađivati sa svim zemljama u okruženju, uključujući i BiH.

Podsjetio je da je jučer u Neumu, na znanstveno-stručnom skupu „Europski ustav za BiH“, još jednom pružio snažnu podršku toj zemlji na putu ulaska u EU, ali i istinskoj ravnopravnosti hrvatskog naroda u njoj.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/zelimo-da-hrvatski-narod-bude-ravnopravan-te-da-bih-sto-brze-ide-prema

MEDVED & BOŠNJAKOVIĆ: Mektić će morati obrazložiti svoje vrlo opasne teze!

Ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved ocijenio je da su Mektićeve optužbe neodgovorne i neutemeljene te da bi se on trebao pozabaviti događajima u svojoj zemlji, kao što je postrojavanje četničkog odreda u Višegradu:

- Mektić će morati obrazložiti te svoje vrlo opasne teze.

Slučaj treba razriješiti

Ministar pravosuđa i također član Središnjeg odbora HDZ-a Dražen Bošnjaković nije mogao potvrditi jesu li optužbe iz BiH bile namjerne plasirane zbog dolaska hrvatskog premijera u Neumu, no „u svakom slučaju tvrdnje su neosnovane":

- Ovaj slučaj treba razriješiti, Mektić će morati odgovoriti kako je mogao bez ijednog argumenata, bez ičega, nešto takvo iznijeti.

KOPAL: Odgovore iz BiH očekujemo čim prije!

Sinoć je u razgovoru za RTL Danas i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost Robert Kopal istaknuo da „Republika Hrvatska snažno i nedvosmisleno odbacuje insinuacije ministra Mektića“:

- Borba protiv terorizma i regionalna stabilnost hrvatski su strateški cilj. Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) obavijestila je sve relevantne međunarodne partnere o ovom slučaju te uputila dopis Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA) za očitovanjem. Odgovore očekujemo čim prije, želimo da se slučaj razriješi.

https://vlada.gov.hr/vijesti/kopal-hrvatska-nedvosmisleno-odbacuje-mekticeve-insinuacije/25519