Hrvatska podupire reforme koje bi u BiH zajamčile ravnopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda te ubrzale integraciju zemlje u Europsku uniju! - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u Neumu, gdje sudjeluje na znanstveno-stručnom skupu „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“ u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, Rektorskog zbora RH i Sveučilišta u Mostaru, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

- Ovdje sam kao predsjednik Vlade zemlje koja je prijatelj BiH, koja želi pomagati, ubrzavati i olakšavati njen europski put. Samo želimo da hrvatski narod bude ravnopravan, a da BiH ide što brže prema članstvu u Uniji. To bi najbolje stabiliziralo zemlju i spriječilo nove krize - poručio je Plenković u svome uvodnom predavanju u Neumu.

Temeljno načelo - ravnopravnost konstitutivnih naroda

Dodao je da službeni Zagreb podupire ustavne promjene koje bi zajamčile ravnopravnu poziciju naših sunarodnjaka u BiH te prihvaćanje europskih normi iz dijela kopenhaških kriterija za članstvo u EU-u:

- Naša politika se bazira na temeljnom načelu ravnopravnosti konstitutivnih naroda, koja treba ostati temelj ustavnog ustrojstva BiH. Za to ćemo se mi, kao jamac i potpisnik Daytonsko-pariškog sporazuma, ustrajno zauzimati!

Izmjene nepravednoga izbornog zakona

Podsjetio je da Hrvatski sabor prošle godine donio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, koja i podržava europski put BiH, ali i upozorava na nepravdu spram Hrvata:

- Zadnji izbori naštetili su odnosima među narodima jer su se Hrvati, s punim pravom, osjetili neravnopravno. Preglasavanje Hrvata objektivno nije u duhu Daytonskog sporazuma, čiji autori nisu niti pomišljali na ovakav rasplet - da jedan narod drugom bira političke predstavnike. Zato je važno da to pitanje razumiju i naši prijatelji u EU-u, pred koje smo stavljali i stavljat ćemo problem neravnopravnosti Hrvata. Smatramo kako bi se provedbom presuda Ustavnoga suda BiH i političkim dogovorom mogla iznaći rješenja za pravični izborni zakon na temelju kojeg će se svi konstitutivni narodi osjećati i dobro i ravnopravno u svim institucijama BiH.

Želja je hrvatske Vlade da se dogodine u svibnju, kada će se tijekom našeg predsjedanja EU-om u Zagrebu održati sastanak na vrhu zemalja članica Europske unije i država jugoistočne Europe, zajednički napravi plan brže institucionalne dinamike u odnosima BiH i Europske unije - najavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na kraju svog govora.

O MEKTIĆEVIM KOMPLETNIM BESMISLICAMA

U izjavi za medije nakon obraćanja, Plenković je komentirao tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je Hrvatska vrbovala pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje oružja kako bi se sve predstavilo kao dokaz postojanja raširene islamističke terorističke mreže u cilju diskreditacije biH:

- Moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji. SOA je već otklonila takve insinuacije. Hrvatska se bori protiv terorizma i u toj borbi BiH smatramo partnerom. Ovo je kompletna besmislica koju u potpunosti odbacujem! A tvrdnja o „involviranosti“ hrvatskih diplomatskih predstavnika još je veći nonsens!