Hrvati bi nestali kao politički faktor u BiH da RH nije članica Europske unije. Hrvatski članovi Europskog parlamenta znatno su utjecali na politiku EU-a prema BiH i osnažili poziciju bosansko-hercegovačkih Hrvata! - istaknula je u razgovoru za Hinu eurozastupnica Željana Zovko, koja se kao predstavnica hrvatskog naroda iz BiH i HDZ-a BiH natječe za još jedan europski mandat - kao 4. na našoj listi.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/usvojeno-izvjesce-o-bih-s-amandmanima-zeljane-zovko-o-legitimnom

Diskriminatorski izborni zakon

- Promjenama izbornog zakona i Ustava BiH u zadnjih 20 godina te kriminalizacijom političkog vodstva Hrvata, naš je narod trebao potpuno nestati kao politički faktor, a u pregovorima o budućnosti zemlje uvažavalo bi se samo Sarajevo i Banja Luku. Zamislite da RH nije bila u EU-u! Pokraj Željka Komšića, imali bismo potpunu bošnjačku vlast. Sada se ipak preko hrvatskih eurozastupnika, uz snažnu podršku predsjednika Plenkovića i Vlade RH, itekako uzima u obzir hrvatski glas u BiH!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/ako-treba-tisuce-puta-cemo-upozoriti-na-neravnopravnost-hrvata-u-bih

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/dok-sam-ja-predsjednik-vlade-hrvatska-nece-odustati-od-zastite-interesa-naseg

Suradnja & očuvanje ravnoteže

Podsjetila je na slučaj iz 2000. godine, kada su u formiranju tzv. Alijanse za promjene sudjelovali SNSD i SDA te izbacili Hrvate iz vlasti.

- Tada smo naučili jednu tešku lekciju. Kad se Srbi slože sa svime što Bošnjaci žele, nas nema. Stoga Hrvati i nastoje očuvati ravnotežu te surađuju sa Srbima. Uslijed demografskih trendova, oni shvaćaju kako bi nakon Hrvata i njima bila ukinuta konstitutivnost. U BiH, dakle, ne postoje iskrena savezništva. Nema „ljubavi“, to je stanje zamrznutog mira.

Proširenje EU-a u interesu Hrvatske

Proširenje EU-a u interesu je Hrvatske jer bez toga nema mira i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, a BiH se prepušta utjecaju zemalja poput Turske, Saudijske Arabije i Rusije - naglašava Zovko, no dodaje da su izmjene nepravednoga izbornog zakona i stvarna ravnopravnost Hrvata uvjeti bez kojih BiH ne može nastaviti europski put.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/zelimo-da-hrvatski-narod-bude-ravnopravan-te-da-bih-sto-brze-ide-prema