Veleposlanik Talijanske Republike u RH Adriano Chiodi Cianfarani uručio je odličje Red zvijezde potpredsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željko Reineru.

Svečanosti dodjele odličja nazočili su predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, saborski zastupnici te veliki broj diplomatskih predstavnika i ostalih uglednih gostiju.

Obraćanje na talijanskom jeziku

Akademik Reiner u svom je obraćanju na talijanskom jeziku zahvalio na ukazanoj časti predsjedniku Talijanske Republike i cijelome talijanskom narodu koji su prepoznali njegova zalaganja u jačanju prijateljstva i suradnje između Italije i Hrvatske.

- Zahvaljujući ovome visokom priznanju, dopustit ću si da živim u nadi da sam uistinu pridonio još boljim odnosima Italije i Hrvatske.

Hrvatsko-talijanska suradnja

Veleposlanik Cianfarani izdvojio je da je akademik Reiner dao visokovrijedan doprinos suradnji između Hrvatske i Italije na brojnim područjima, zasluživši tako ovo visoko priznanje koje mu je dodijelio predsjednik Talijanske Republike. Također je naglasio da je Reiner u svim dosadašnjim zastupničkim mandatima dokazao političku predanost međuparlamentarnoj suradnji.

Red zvijezde drugo je najviše talijansko odličje koje, na prijedlog ministra vanjskih poslova, dodjeljuje predsjednik Talijanske Republike pojedincima u svijetu koji svojim djelovanjem promiču talijansku kulturu i jezik te pridonose njihovoj prisutnosti u drugim kulturnim sredinama.

Obraćanje akademika Reinera može u cijelosti pročitati OVDJE.