Očito dobro pripremljeni HDZ-ovi zastupnici u Saboru su, na aktualnom prijepodnevu (srijeda, 22. siječnja), izrešetali premijera Milanovića i njegove ministre. „Pogađali“ su tamo gdje je ova diletantska vlada najslabija - na socijalno-gospodarskim temama. Ali, nisu izostale ni one ideološke. Premijer je po svome starom običaju izbjegavao konkretno odgovarati, zamjenjivao je teze, prozivao HDZ za vlastite neuspjehe. Prebacivanje odgovornosti i lažne optužbe - na to se sveo Kukuriku program. Polemike s jučerašnjeg aktualca hdz.hr donosi u tri nastavka.

Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, poručio je vladajućima da su državu doveli u ovakvu katastrofalnu gospodarsku situaciju i oštro ih kritizirao zbog loše demografske slike. Milanoviću je dao do znanja da protekle dvije godine nije niti spomenuo pronatalitetnu politiku, a kamoli učinio nešto za nju: 

- Hoćete li napokon početi raditi na strategiji populacijske politike i provoditi barem neke mjere za poticanje nataliteta i demografskog oporavka Hrvatske? Do sada ste provodili mjere koje su bile protupopulacijske i protunatalitetne! Kako biste pokrpali rupe u proračunu, od prvog ove godine povećali ste PDV na dječju hranu. Zar uistinu mislite da to može spasiti Hrvatsku?

Uskoro 400.000 nezaposlenih!

Obraćajući se premijeru, koordinator HDZ-ovih gospodarskih odbora Domagoj Ivan Milošević napomenuo je da je u proteklih nešto više od godinu dana neuspješno pokušavao dobiti odgovor kakav je Vladin gospodarski plan. Te konkretnim podacima demaskirao svu nesposobnost aktualne vlasti:

- U odnosu na prije dvije godine, kada ste preuzeli mandat, 60.000 ljudi više je na burzi, gospodarstvo se raspada, pad industrijske proizvodnje postotno se  bliži dvoznamenkastoj brojci. Osobno ste se izrugivali kada smo Vas upozoravali kako bi se brojka nezaposlenih mogla približiti 400.000, a evidentno je, na žalost, da se tome približava. Niste li Vi danas priznali da nemate ni znanja ni hrabrosti provesti reforme i molili ste oporbu za pomoć? 

„Povijesno“ NE!

Milanovićev je odgovor bio najkraći u saborskoj povijesti:

- Ne!

Koji frajer! Milanović je tako bahato odgovorio premda je HDZ-ove zastupnike Darka Milinovića i Martinu Dalić bio prije sam pozvao, ne znajući kako uzvratiti na njihovu kritiku, da mu predlože kako sanirati zdravstveni sustav, odnosno proračunski deficit. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/aktualac-1-smjena-ministra-ostojica-j...

Milošević je uzvratio kratko i jasno: da SDP-ovoj vladi nema pomoći! Jedino se to može dogoditi na izborima.

Patrijarhov napad na cjelovitost RH 

Josip Đakić je „opomenuo“ i premijera i ministre zato što nisu reagirali na poslanicu patrijarha Irineja o „ugroženom srpstvu“, u kojoj je čestitao Božić svojim sunarodnjacima „u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i u Baniji”:

- Podsjećam da kazneni zakon predviđa sankcioniranje napad na suverenost i cjelovitost RH člancima 325. i 379. S obzirom da su izostale Vaše reakcije - čak se nije oglasio ni „visoki izvor Vlade“ - izvijestite javnost što su nadležne institucije poduzele ne samo u svezi s poglavarom SPC-a, nego i s protuhrvatskim provokacijama na pravoslavni Badnjak u Borovu Selu gdje su se nosile kokarde, šubare i četničke zastave.  

Premijer je i ovo pitanje eskivirao, pa je naš zastupnik zatražio detaljni pismeni odgovor.

Dajte ostavku!

Nakon što je pobrojao sva njegova lažna obećanja, Josip Borić, nezadovoljan Milanovićevim odgovorom u kojem se hvalio svojim „uspjesima“, pozvao je premijera da odstupi:

- Iz Vaše ćemo se kaljuže morati izvlačiti godinama! Da sam na vašem mjestu, ne bih više tlačio narod takvim „uspjesima“. Dajte ostavku! Dajte ostavku, a time i priliku narodu za bolji i sretniji život.