Nakon jutrošnjeg „dramatičnog apela“ Nikole Grmoje, doista razmišljamo o tome kako bismo povukli kandidaturu Marije Pejčinović Burić i za mjesto glavnog tajnika Vijeća Europe predložili kolegu Grmoju ili Bulja! - ironično je poručio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić, odgovarajući tako na nova Grmojina „epohalna otkrića“ i njegov zahtjev da Vlada povuče kandidaturu Pejčinović Burić jer - kaže Mostov dežurni agresivac - „uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva vanjskih i europskih poslova“.

Poštivanje zakona

- Posao državnih službenika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kao jednoj od najvažnijih institucija Vlade, vrlo je ozbiljan posao. Stoga je očekivati od državnih službenika da poštuju zakon ono najmanje što ministrica vanjskih poslova može tražiti od svojih zaposlenika. Oni trebaju djelovati i u skladu s međunarodnim konvencijama koje propisuju način postupanja diplomata i djelatnika u ministarstvima vanjskih poslova - istaknuo je Bačić.

Nikola Grmoja svojim se „senzacionalnim otkrićem“ opet teško - obrukao! Demonstrirajući diletantizam, neupućenost i gubitničku zavist, ponizio je i sebe svoju stranku. Loš, zao, Grmoja!

MVEP: Oštro odbacujemo tvrdnju da se djelatnicima ministarstva ograničava sloboda govora!

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također je reagiralo na Grmojine optužbe.

- Potpuno neprihvatljivom nalazimo i usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća. Pri izradi članka Pravilnika kojim se propisuju nastupi u medijima Ministarstvo se vodilo praksama drugih europskih država. Kada se radi o javnim nastupima u medijima, Zakon o državnim službenicima, Etički kodeks državnih službenika i Zakon o vanjskim poslovima ne prepoznaju razliku između službenog i privatnog. Svakodnevno i stalno, djelatnici službe vanjskih poslova moraju voditi računa da svojim postupanjem, tijekom ili nakon radnog vremena, ne narušavaju ugled državne službe, svoj osobni ugled, propise Republike Hrvatske, kao i propise i običaje drugih zemalja - stoji, među ostalim, u priopćenju MVEP-a, koje možete u cijelosti pročitati na linku:

http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/mvep-ostro-odbacuje-tvrdnju-da-se-djelatnicima-ministarstva-ogranicava-sloboda-govora,31953.html