Vladajući nameću, ne samo svoj svjetonazor kao općeprihvaćene društvenestavove, nego i svoj način igre i svoju volju, rekao je Mlakar.

Istaknuo je da se HDZ ponosi ranijim modelom, po kojem su u tijelima kojabira Sabor sjedili i predstavnici oporbe, ocijenivši da je današnjim izborom dokinutadobra demokratska praksa i nametnuta isključiva volja vladajućih.

Izrazio je žaljenje što je nametanje volje većine bez prihvaćanjaargumenata oporbe potpuno podržao predsjednik Sabora Josip Leko i svizastupnici vladajućih stranaka.

Ocijenio je da je riječ o velikom koraku natrag u prakticiranju demokracijei nastavku kadrovske politike Vlade, prenesene u parlament.

Pitam se samo, nakon gospođe Sanje Musić Milanović, koja je imenovana uPovjerenstvo koje se bavi školskim odgojem, jesu li i ovi kandidati u nekimrodbinskim ili prijateljskim vezama s članovima SDP-a, rekao je Mlakar.

Jandroković se, pak požalio na pristranost u vođenju sjednica predsjednikaSabora, koji ga je danas opomenuo jer je ponašanje vladajućih nazvaobanditizmom.

Premijer Milanović je u svim svojim nastupima na aktualnim prijepodnevimaišao na čovjeka, vrijeđajući inteligenciju, poštenje i domoljublje HDZ-ovihzastupnika i koristeći izraze neprimjerene Saboru, ali za to, ne samo da nijedobio opomenu, nego mu s mjesta predsjedavajućeg nije upućena ni jedna jedinariječ, ustvrdio je.

Današnje imenovanje predsjednice i članova Povjerenstva nazvao je kršenjemdemokratskih standarda, postavljajući pitanje legitimiteta izabranih.

Koji im je legitimitet, ako je cijela oporba napustila glasovanje, upitaoje Jandroković, koji smatra i da Povjerenstvo nema smisla ako nije nastalo natemelju političkog dogovora.