Nakon zimske stanke, idućeg tjedna ponovno zasjeda Hrvatski sabor. Tim je povodom predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Brankom Bačić gostovao u HTV-ovoj emisiji „Studio 4“. Naravno, razgovaralo se i o ostalim aktualnim temama.

Stabilna & čvrsta većina

Bačić je napomenuo da je već u više navrata komentirao prelazak zastupnika iz SDP-a i HSS-a u Klub Milana Bandića:

- Vladajuća većina čvrsta je i stabilna i bez nedavnih transfera - brojimo 77 zastupnika. Dio kolega u međuvremenu je otišao iz nekih oporbenih stranaka, što izaziva kontroverze zato što se ti prelasci pokušavaju poistovjetiti s političkom korupcijom. Ako postoje bilo kakve indicije o tome, neka se dostave nadležnim institucijama.

Ima li Beljakov HSS politički legitimitet?

Imaju li zastupnici koji su prešli u druge klubove i dalje izborni politički legitimitet koji su dobili od birača 2016. godine? - postavljeno je pitanje Bačiću. Odgovorio je protupitanjem:

- Ima li, primjerice, HSS i dalje politički legitimitet? Danas je pozicioniran kao lijevo-liberalna opcija, u suprotnosti sa svojim programom. I u tom „novom“, Beljakovom HSS-u više se ne prepoznaju mnogi zastupnici i članovi diljem Hrvatske. Na isti način se može komentirati i rad SDP-a. Jesu li svi oni koji su otišli iz SDP-a otišli, kako se unaprijed osuđuje, iz vlastitih interesa ili zbog toga što nisu zadovoljni promašenom Bernardićevom politikom?

Odnosi SAD-a i Izraela

Što se tiče izraelskih borbenih zrakoplova, Bačić ističe da nema odgovornosti ministra Damira Krstičevića:

- Činjenica jest da je transparentno proveden postupak te da je stručni državnom vrhu predložio najpovoljniju ponudu, čiji je sastavni dio bilo i predodobrenje SAD-a da se zrakoplovi mogu isporučiti Hrvatskoj. Problem koji se pojavio između Izraela i SAD-a ne može biti razlog da se traži Krstičevićeva odgovornost.

Pobjednička lista za EU parlament

Bačić je, pri kraju, naglasio da uopće ne sumnja da će HDZ imati sjajnu, pobjedničku listu za Europski parlament, ali se o kandidatima u stranci još nije razgovaralo. Na euroizborima potvrdit će se snaga HDZ-a, koji prema svim anketama povećava prednost u odnosu na SDP.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cro-demoskop-na-pocetku-2019-hdz-jos-jaci-povecali-smo-prednost-spram-sdp-s-111-na

Zaključno je komentirao i zahtjeve oporbe da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori:

- Nisam čuo da se igdje u svijetu raspisuju izbori zato što se oporba raspada! Ne vidim nikakav razlog zašto bi se išlo na izbore, kojima se kao prijeti g. Bernardić, s obzirom da imamo stabilnu parlamentarnu većinu.