Uoči sutrašnjeg prosvjeda protiv mirovinske reforme, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić istaknuo je da podržava svaki demokratski oblik izjašnjavanja građana, ali da je čudno što sindikati nisu prosvjedovali 2014. godine, kada je SDP-ova vlada propisala cenzus od 67 godina za odlazak u mirovinu.

- U starosnu mirovinu sa 67 godina idu samo oni koji prije te dobi nisu prikupili 41 godinu radnog staža, a oni koji jesu - mogu u punu mirovinu ići i sa 61 godinom. Starosni cenzus, vrijedi ponavljati, ne odnosi se na sve buduće umirovljenike, nego samo na one koji nemaju puni radni staž.

Rast plaća - rast mirovina

Poručio je da Vlada nastoji učiniti mirovinski sustav održivim i povećati mirovine. Zato je nužno da što više ljudi ostane u svijetu rada - kako bi se promijenio nepovoljni odnos između broja zaposlenih i broja umirovljenih.

- Očekujemo da će s rastom plaća, za što je velikim dijelom zaslužna naša porezna reforma, iduće godine nastaviti i rast mirovina - istaknuo je Bačić dodavši da je reformom za iduću godinu predviđen tropostotni rast mirovina, neovisno o njihovom usklađivanju s rastom plaća. A u dvije godine smo ih već uskladili, tj. povećali za 6,39%, premda smo za cijeli mandat najavljivali - 5%!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-izbornom-programu-najavili-smo-da-cemo-do-kraja-mandata-osigurati-rast-mirovina

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/za-rast-mirovina-od-639-vec-smo-izdvojili-435-milijuna-kuna-uvodimo-dnevne-bolnice

Bolji standard

Bačić se osvrnuo i na sve učinjeno u dvije godine mandata naše Vlade.

- Vlada je napravila jako puno na poboljšanju životnog standarda hrvatskih građana. Ekonomski pokazatelji govore da u Hrvatskoj raste BDP, da je nikad manja nezaposlenost, a da istodobno raste zaposlenost. Svjedočimo i rasterećenju poreznih obveznika, imamo i suficit proračuna. Ove je godine plaća porasla za 710 kuna, rastu i mirovine, sve svjetske agencije podigle su nam kreditni rejting, što omogućuje da se građani i poslodavci zadužuju s nikad nižim kamatama. To potvrđuje da je Vlada bila uspješna i da je pokazala svoj reformski kapacitet u ove dvije godine. No želimo još više i bolje!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/reformama-ekonomskim-postignucima-i-jacanjem-institucija-mijenjamo-hrvatsku-nabolje

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/2-godine-nase-vlade-ekonomska-postignuca-reforme-i-novi-zakoni-za-bolji-zivot