Završilo je upravo onako kako je Mostovim zastupnicima, predvođenima dežurnim agresivcem Grmojom, i bio najavio predsjednik Hrvatskog sabora  Gordan Jandroković:

- Ne nadajte se da ćemo baciti koplje u trnje zato što idete na iscrpljivanje! Saborska većina neće ustuknuti pred vašim pokušajem opstrukcije & destrukcije! Ako treba, glasovat ćemo i u ponoć!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/o-888-amandmana-mosta-ne-nadajte-se-da-cemo-baciti-koplje-u-trnje-zato-sto-idete-na

Tako i bi. Negdje nakon pola noći s petka na subotu Sabor je sa stabilnom i čvrstom većinom, s 81 glasom ZA (bez ijednog protiv ili suzdržanog), donio - punim nazivom - Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Novi bijeg iz sabornice

Mostovci su se, očekivano, propisno osramotili i doživjeli novi debakl. Dva dana tlačili su i sebe i naciju i saborske službe neprekidno raspravljajući sami sa sobom o svojih tzv. 888 amandmana, sve s jedinim ciljem (ostalo su izlike & već dosadne frazetine) da se ne donese zakon kojim će referendumske inicijative ubuduće morati, poput svih ostalih političkih aktera, prijavljivati tko ih financira. Tvrde da govore „u ime naroda“, a od naroda žele sakriti tko ih plaća!

Na kraju, prije glasovanja, sami kao Pale na svijetu, bez ijednog zastupnika iz neke druge oporbene opcije koji bi držao svijeću njihovom samosramoćenju, utekli su iz sabornice - kao što su pobjegli i kada je trebalo obraniti Vatikanske ugovore od nasrtaja ljevice. A još su vlastitu blamažu proglasili „pobjedom“, slično kao kad se Siročići u kultnom filmu „Warriors“ tješe da su važni i moćni.

Besmisao zvani Most

Most je izvođenjem „filibusteringa“ i besmislenim amandmanima valjda želio reći da su postojeća pravila bili dobra - komentirao jer predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković koji je u Sabor došao po povratku iz Bruxellesa:

- Ovo što je radio Most bilo je protiv interesa građana, besmisleno, loše, banalno... Željeli su, među ostalim, da ostanemo zemlja s najmanjim iznosom sredstava za kampanje za europske izbore. Održavaju se na razini cijele Hrvatske, ali se za njih dosad smjelo potrošiti samo milijun i pol kuna, koliko i u jednoj jedinoj izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima!?! Dakle za izbore za Sabor, na kojima je prošla kampanja trajala 22 dana, imali smo pravo na 15 milijuna kuna, a za dvostruko dužu kampanju od 45 dana za EU izbore imamo - 1,5 milijun. Deset puta manje!?!

Petrov protiv europskih tema

To nije bilo dobro za demokraciju, a oni su pokušali srušiti razumni i nužni prijedlog da se dopušteni trošak, što vrijedi za svaku stranku, poveća na 4 milijuna kuna kako bi kampanje za EU izbore dobile odgovarajuću, zasluženu vidljivost  - dodao je Plenković:

- Dosadašnja su sredstva bila apsolutno ispod svih minimuma onog što je potrebno kako bi se osvijestilo da se izbori uopće i održavaju te kako bi se adekvatno prezentirale važne europske teme. Donijeli smo racionalnu odluku i ispravili nepravdu.

„Kreativci“ destrukcije

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pojasnio je da Most u biti nije podnio „888 amandmana“ (plitka PR igra brojkama kao kad su prije izbora „tražili“ da plaće zastupnika iznose „9.999 kuna“ - op. ur.), nego 74 puta 12 jer je svaki njihov zastupnik samo prekopirao identične amandmane:

- Da smo radili normalnim ritmom, cijeli bismo tjedan raspravljali o Mostovim copy-paste „amandmanima". Na njihovu opstrukciju rada Sabora i pokušaj odugovlačenja uzvratili smo legitimnim potezom - da „amandmane“ odradimo u komadu. Nadali su se da ćemo se umoriti, da ćemo pokleknuti, no na kraju su pokisli napustili sabornicu. Žao mi je što je Most ovako maltretirao i sebe i javnost, građani će sami znati procijeniti koliko je to bilo smisleno.

Što se Mostu htilo!

Da je bilo želje s njihove strane, Sabor je sve mogao odraditi u jednom danu, a oni i dalje svakog dana držati svoje uobičajene 2-3 konferencije za medije - zaključio je Jandroković.

Dodajmo da će se po novom zakonu financijski izvještaji svih stranaka i ostalih političkih aktera, redovni i izborni, objavljivati na jednom te istom mjestu (mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva), što će stručnoj i općoj javnosti olakšati uvid u financije. Naravno, ni to Mostu i njihovim referendumskim partnerima baš i ne odgovara.