Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković poručio je u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga", među ostalim, da se 29. lipnja, kada bi trebala biti objavljena odluka arbitražnog suda o granici sa Slovenijom, neće dogoditi ništa posebno jer je Hrvatska odavno izišla iz te arbitraže.

http://vijesti.hrt.hr/394044/jandrokovic-vjerujem-u-kvalitetnu-suradnju-sa-slovenijom

Prenosimo ključne Jandrokovićeve poruke:

O NEVAŽNOSTI ARBITRAŽNE ODLUKE

Sve je potpuno jasno, jer je Slovenija svojim nekorektnim postupanjem nepovratno kontaminirala i kompromitirala arbitražu, nakon čega je Hrvatski sabor donio odluku da za nas arbitražna presuda, kakva god ona bila, nije relevantna i da je ne prihvaćamo. Tako da se nama 29. lipnja neće dogoditi ništa posebno važno.

O SURADNJI SA SLOVENIJOM

Nadam da će biti dovoljno političke zrelosti te da će vodstva dviju država - bez obzira na različito gledište u vezi s arbitražnom odlukom - pronaći način za kvalitetnu suradnju na mnogim drugim područjima koja nas spajaju: u gospodarstvu, europskim pitanjima, turizmu, kulturi... Mi smo dvije susjedne države, članice smo i EU i NATO-a, veže nas dugogodišnja suradnja, bilo je u našim odnosima i uspona i padova... Bila bi prava šteta da se uslijed ovog slučaja pogoršaju sveukupni odnosi sa Slovenijom.

O KOMPROMITACIJI ANTIFAŠIZMA

Jasno treba reći da je sudjelovanje u antifašističkom pokretu osiguralo da Hrvatska na kraju II. svjetskog rata bude na strani pobjednika i zato datum 22. lipnja treba obilježavati. To ne znači, međutim, da treba prekinuti raspravu o totalitarnom i zločinačkom karakteru komunističkog sustava. Ono što je bilo od 1941. do 1945. smatram pozitivnim, no antifašistički je pokret kompromitiran od 1945. do 1990. godine. Taj je sustav bio totalitaran, u jednom dijelu zločinački, ljudi su bili eliminirani zbog političkih stajališta, kršene su temeljne ljudske slobode i prava.

O TRGU MARŠALA TITA

Josip Broz Tito bio je čelnik režima koji je odgovoran za masovna ubojstva i kršenje temeljnih prava i sloboda i kao takav, po mome mišljenju, ne može imati svoj trg u Zagrebu. Za promjenu naziva nije potreban referendum - dovoljna je odluka Gradske skupštine.

O ISTRAŽNOM POVJERENSTVU ZA AGROKOR

U idućih 15-ak dana na dnevnom redu Hrvatskog sabora naći će se i Istražno povjerenstvo za Agrokor. Sabor će pojačano raditi do ustavne stanke 15. srpnja kako bi se smanjio troznamenkasti broj točaka dnevnog reda. Naslijedio sam, kad sam preuzeo poziciju predsjednika Hrvatskog sabora, više od 100 točaka dnevnog reda o kojima moramo raspravljati i zato ćemo zadnja tri tjedna raditi intenzivno.

O RADU NEDJELJOM

Što se tiče požurnice o reguliranju rada nedjeljom koju je uputila Udruga „U ime obitelji“, ta točka bi između 10. i 15. srpnja trebala biti na dnevnom redu saborskog Odbora za rad. Vidjet ćemo kakvi će biti zaključci. Ali ono što kao čovjek mogu reći jest da tu problematiku treba urediti tako da se na najmanju moguću mjeru smanji rad nedjeljom i da se vodi računa posebno o ženama koje rade umjesto da su doma sa svojom obitelji i djecom. Da se nađe balans između slobodnog tržišnog natjecanja i nekih tradicionalnih vrijednosti i zaštite obitelji i radnika od iskorištavanja.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jandrokovic-do-15-srpnja-sabor-ce-intenzivno-raditi-cilj-je-raspraviti-i-donijeti