U razgovoru uživo za RTL Danas, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković naglasio je važnost saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH - ocijenivši da se radi o dobro izbalansiranom tekstu:

- Hrvati su konstitutivni narod, koji bi i prema Ustavu BiH i prema Daytonu trebao biti stvarno ravnopravan s ostala dva naroda. Nažalost, duh Daytona narušen je na zadnjim izborima kada su Bošnjaci izabrali Hrvatima člana Predsjedništva BiH.

ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata!

I kroz Deklaraciju Hrvatskog sabora želimo iskazati čvrsto protivljenje takvom kršenju prava naših sunarodnjaka u BiH - nastavio je:

- Deklaracija je važna jer njom upućujemo poruku i Hrvatima u BiH i međunarodnoj zajednici. Diplomatskim djelovanjem ustrajno upozoravamo svijet o tome što se zbiva u BiH, da se Hrvati preglasavaju suprotno utvrđenim daytonskim načelima. Naši su sunarodnjaci egzistencijalno ugroženi u BiH, a mi smo po Ustavu dužni brinuti o Hrvatima izvan RH. I to ćemo i činiti!

Pozvali smo i ostale saborske klubove da se priključe jer želimo da dokument Deklaracije, koji se do petka može i djelomice korigirati, bude usvojen sa što većom većinom kako bismo poslali što snažniju poruku da stojimo iza Hrvata u BiH! - zaključio je ovu temu Jandroković.

Avioni? Odgovornost nije na nama

O problemima s prodajom izraelskih zrakoplova F-16 Barak, Jandroković je kazao da ugovori definiraju obaveze Izraela, Hrvatske i SAD-a:

- Kako ističu ministar obrane i nadležni za taj posao, odgovornost nije na hrvatskoj strani. To je problem između SAD-a i Izraela. Izrael je preuzeo određene obveze i nadam se da će ih ispuniti. Vjerujem da će doći do konačnog dogovora i da ćemo realizirati posao.

Glavni tajnik HDZ-a još je govorio o aferi SMS i glasovanju u petak o Zakonu o udžbenicima. Cijeli intervju možete pogledati i poslušati na donjem linku:

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3304347/jandrokovic-vjerujem-da-cemo-realizirati-posao-s-izraelom/