(VIDEO) Potpredsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Jasen Mesić i zastupnica Sunčana Glavak istaknuli su danas na presici u Saboru da ministar Branko Grčić nije sposoban iz EU fondova povući novce za izgradnju arhiva u Kerestincu - namijenjenog čuvanju državne arhivske građe. Izgradnjom središnjeg arhiva, naime, pohrana i čuvanje arhivske građe ne bi se više plaćala privatnim tvrtkama, među kojima je i ona povezana s bratom premijera Milanovića. 

Donosimo ključne poruke iz njihovih izlaganja:

MESIĆ: Za izgradnju arhiva, država bi sigurno dobila novac iz EU fondova!

Ovo dokazuje neučinkovitost Vlade, posebno potpredsjednika Grčića koji je odgovoran za EU fondove odnosno pripremu projekata za povlačenje sredstava. A jedan od projekata koje je zanemario - jer valjda ne stigne o njima voditi računa dok ispija kavu na zagrebačkoj „špici“ - je projekt izgradnje arhiva i arhivskih spremišta na području Kerestinca (nedaleko od Zagreba). U tom bi se arhivu pohranjivala vrijedna arhivska građa, ali i povećala učinkovitost javne uprave, jer postoji preko 6.000 kategoriziranih stvaratelja arhivske građe. Riječ je o projektu koji bi sigurno dobio sredstva iz EU fondova! 

„Siromašni“ Milanovićev brat

Mediji, nadalje, navode da je Ministarstvo zaštite okoliša putem bagatelne javne nabave ugovorilo posao čuvanja arhivske građe s privatnim tvrtkama. Indikativne su, dakle, tvrdnje ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva Vlatke Lemić: pojedine privatne tvrtke ostvaruju sve veću dobit jer taj posao odrađuju - za državu. Tako su u 2012. i 2013. ostvarile dobit od gotovo 4 milijuna kuna, a  - prema njezinim izjavama - riječ je o privatnim tvrtkama koje su na određeni način povezane - ili za njih lobira! - brat premijera Milanovića!

GLAVAK: Za luksuz milijuni kuna - za klasificirane dokumente totalna nebriga! 

Zabrinjavajuće je da se vrijedna arhivska građa - među kojom s nalazi i klasificirana!! - zbog nedostatka prostora, mora pohranjivati u privatnim skladištima. Nakon što smo svjedočili Zmajlovićevom unajmljivanju prostora za višemilijunske iznose, i dalje neće biti mjesta za smještaj arhivske građe - jer je njegovo ministarstvo putem bagatelne javne nabave posao ugovorilo s jednim poduzetnikom. Zašto u prostorima Zmajlovićeva ministarstva - u kojem ima mjesta za kupaonice i slične luksuze!? - nema mjesta za pohranu klasificirane (i izrazito vrijedne) arhivske građe? 

I, konačno, nadam se da će i Grčić uvidjeti da problem nije (pre)kompliciran software, već luksuz ministara! Štoviše, golemo neznanje i diletantizam.