Današnja sjednica Vijeća za nacionalu sigurnost (VNS) prošla je u vrlo konstruktivnoj i sadržajnoj atmosferi. Nismo trebali „izglađivati odnose“, kako pitate, jer su između nas oni korektni i dobri. Bilo je ponekad i disonantnih tonova, ali s obzirom na globalno okruženje i kompleksnost međunarodnih odnosa, nužna je dobra suradnja između svih čimbenika vlasti, posebice premijera i predsjednice države - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nakon sjednice VNS-a.

Upitan je li na VNS-u bilo riječi o aferi SMS, odgovorio je da ne može govoriti o sadržaju i detaljima, istaknuvši da je sve rečeno u priopćenju poslanom nakon sastanka.

https://vijesti.hrt.hr/445616/sjednica-vijeca-za-nacionalnu-sigurnost

Nema govora o rekonstrukciji Vlade

Jandroković je komentirao i širenje Kluba zastupnika stranke Milana Bandića, odbacivši „teorije“ da će to dovesti do promjena u Vladi:

- Nema nikakvog govora o rekonstrukciji Vlade i mijenjanju partnera. Zadovoljni smo kako smo kao koalicija funkcionirali u 2018. i siguran sam da će naša suradnja biti jednako takva, ako ne i bolja u 2019. godini!

Prelasci nemaju veze s HDZ-om

Za prelaske zastupnika iz jednog u drugi klub kazao je da je riječ o relativno novom fenomenu koji nije karakterističan samo za Hrvatsku, već se pojavljuje diljem Europe, primjerice u Španjolskoj, Italiji, Švedskoj...

- Ispravno bi bilo da kada uđeš na jednoj listi i ostaneš na toj listi, ali i HDZ je tu pretrpio gubitke. Nakon što je troje zastupnika napustilo naše redove, HDZ nije u svoj Klub dobio nijednoga novog. Ti prelasci se odvijaju izvan HDZ-a. Uglavnom su zastupnici SDP-a, njih osam, napuštali svoju stranku i pridruživali se onima koje su im srodne.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/imamo-vecinu-s-kojom-normalno-funkcioniramo-sto-zastupnici-bjeze-iz-sdp

Napomenuo je da je HDZ prvo s Mostom imao uvjerljivu većinu, potom s HNS-om većinu od 78 zastupnika, a nakon što ih je napustio Hrastov Zekanović imao je i dalje većinu - od 77 zastupnika:

- Sve povrh tih 77 dogodilo se bez utjecaja HDZ-a.

Neprihvatljiv slučaj „Daruvarac“

Jandroković je komentirao i slučaj puštanja na slobodu nasilnika Darka Kovačevića zvanog „Daruvarac“, ocijenivši da je riječ o neshvatljivoj situaciji:

- Da nasilništvo na kraju može na ovaj način pobijediti pravnu državu, to meni jednostavno kao čovjeku nije prihvatljivo. Očito će nam trebati nova zakonska rješenja, ali i više neke vrste mudrosti kada su u pitanju suci.

Statistika u prilog sazivu, ali…

Osvrnuo se i na rad Sabora tijekom jesenskog zasjedanja, istaknuvši da, s jedne strane, statistika ide u prilog ovom sazivu, ali, s druge, rasprave često nisu bile na razini:

- U ovoj godini radilo se 117 dana, više nego ikad prije, imali smo gotovo 900 sati rasprava na plenarnoj sjednici, doneseno je 240 zakona. Nažalost, dio zastupnika opredijelio se za „strategiju“ da incidentima te neprimjerenim govorom i uvredama skreće pozornost na sebe. Apeliram na medije da više pozornosti daju zastupnicima koji se kvalitetno pripremaju za rasprave.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/sabor-usvojio-sve-zakone-koje-smo-i-planirali-donio-deklaraciju-o-hrvatima-u-bih

Okupacije govornice & jedenje u sabornici

Odbacio je, na kraju, oporbene prozivke da je kod dodjeljivanja opomena tobože bio pristran:

- Opomene se rijetko izriču iz sadržajnih razloga, uglavnom se radi o kršenju procedure, kada se govori izvan točke o kojoj se raspravlja, okupira govornica, jede u sabornici, nepristojno se ponaša. Demokracija je i procedura, postoje pravila igre.