Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković naglasio je i dodatno potvrdio da Sabor, kao pokrovitelj, želi da se održi komemoracija u Bleiburgu kako bismo dostojanstveno odali počast žrtvama te velike tragedije hrvatskog naroda:

- Želimo iskazati pijetet prema žrtvama, prema svima koji su u Bleiburgu i na Križnom putu ubijeni bez suda i suđenja. Još jednom bih apelirao na sve da s dostojanstvom obilježimo žrtvu, to je najvažnije.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/hrvatski-sabor-svakako-ce-biti-pokrovitelj-komemoracije-u-bleiburgu

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jandrokovic-s-hrvatskim-biskupima-o-dostojanstvenom-obiljezavanju-sjecanja-na-zrtve

Zločine negiraju, ili čak hvale!?!

Poručio je ljevici da je vrijeme da prihvati činjenicu da je poslije II. svjetskog rata komunistički režim počinio stravični zločin:

- Neki s lijeve strane političkog spektra negiraju da se zločin uopće i dogodio, a neki, što smo vidjeli i iz jednog priopćenja, pokazuju razumijevanje za masovne likvidacije razoružanih vojnika i civila. Nevjerojatno! Hrvatski je narod doživio tragediju, to je povijesna istina - koju moraju svi prihvatiti.

http://hr.n1info.com/Vijesti/a377542/SABA-prozvala-Jandrokovica-za-krsenje-Ustava-utemeljenog-na-antifasizmu.html

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bleiburg-je-simbol-stradanja-hrvata-osudujemo-pokusaje-negiranja-te-velike

Suočavanje s povijesnom istinom

Isto tako, poručio je i ekstremnoj desnici da na Bleiburgu nije mjesto iskazivanju političkih stavova, pogotovo ne relativiziranju zločina ustaškog režima, nego odavanja počasti žrtvama.

- Došlo je vrijeme da jasno kažemo NE! svakom ekstremizmu, i onom  desnom i onom lijevom! Došlo je vrijeme da se odgovorno suočimo s povijesnom istinom, da svakom čovjeku koji je bio žrtva totalitarnih režima dostojanstveno odamo počast.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-cijelosti-podrzavamo-pismo-hrvatskih-biskupa-dok-hasanbegovic-pridonosi-zabrani