Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se u Beču s predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom na marginama konferencije predsjednika parlamenata Europske unije.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/iz-beca-nakon-sto-i-ako-ispune-sve-uvjete-spremni-smo-podrzati-eu-perspektivu

Stroga zabrana fašističkog znakovlja

Osim o odličnim bilateralnim odnosima, tradicionalno prijateljskim i vrlo sadržajnima na svim razinama vlasti, dvojica predsjednika razgovarala su i o komemoraciji bleiburške tragedije. Potvrdili su da će komemoracija ove godine biti održana kako je i planirano, ali su zajedno upozorili da se moraju strogo poštovati austrijski zakoni i zabrana isticanja fašističkog i ustaškog znakovlja.

Sobotka je iskazao razumijevanje za važnost održavanja komemoracije za hrvatski narod. Dvojica predsjednika suglasna su da odavanje pijeteta žrtvama totalitarnoga komunističkog režima nakon II. svjetskog rata mora biti u središtu komemoracije te da ona ne smije biti instrumentalizirana u političke svrhe.

Stop ekstremističkim zloporabama

- Želimo dostojanstveno odati počast žrtvama i to je jedini smisao komemoracije na Bleiburgu. Dogovorili smo se da posebna pozornost bude posvećena tome da se izbjegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloporaba od strane ekstremnih političkih skupina - istaknuo je Jandroković.