Davorin Mlakar uime Kluba HDZ-a zatražio je da Vlada na hitnoj sjednici odustane od tzv. lex Perković i Saboru već danas predloži zakon u onom obliku u kojem ga je EK odobrila. No Milanović i dalje, iracionalno, ne želi slušati dobronamjerne savjete.

U nastavku aktualnog sata mnogi su se HDZ-ovi zastupnici, posve razumljivo, referirali na vijest da je EK pokrenula sankcije protiv Hrvatske (pojačani monitoring i suspenzija sredstava za pripremu ulaska u Schengen). Na vijest koja je samo još jedna potvrda da je vrijeme za prijevremene izbore.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jandrokovic-o-pokretanju-sankcija-pot...

Premijer, odgovarajući na utemeljene kritike HDZ-ovaca, nizao je, rekli bismo, bisere za biserom. I uvrede. Lavinu je pokrenulo pitanje Josipa Borića:

Ne damo Perkovića, jest ćemo travu! 

- Građani žive sve teže, gube posao, ostaju bez plaće, nekretnina i krova nad glavom, ne znaju kako djeci platiti knjige, kako platiti nikad skuplje režije. Ne znaju što im donosi zima, kako će se prehraniti… A što ste im ponudili kao rješenje? Vašu ću politiku slikovito opisati: ne damo Perkovića, jest ćemo travu! Kada ćete se smilovati hrvatskim građanima i skinuti im se s grbače? Jer, teret Vaše politike više ne mogu nositi. Jeste li spremni raspisati prijevremene izbore?

No Milanović nije odgovorio na pitanje o izborima, nego je aludirao na sinoćnji sastanak predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i njemačke kancelarke Angele Merkel. Očito ga je pogodio. U svom stilu, izgubivši kompas, izvalio je besmislicu koja bi ga mogla još više „označiti“ u međunarodnoj zajednici: 

- Nego, gdje vam je predsjednik stranke? Lobira za sankcije?

Zbilja, blago rečeno, nekorektno. Posebno što HDZ od prvog dana gdje god uzmogne lobira protiv sankcija, neprestance ističući da „Milanovića treba izolirati, a ne Hrvatsku“. Zašto da građani plaćaju cijenu njegove iracionalne politike? Takve premijerove eskapade i ne zaslužuju izravni odgovor. Borić:

Milanovićev paralelni svemir

- Nisam znao da se g. Karamarko mora Vama javiti kada negdje ode, vjerojatno to treba postati neka nova praksa. No, gospodine predsjedniče, vratimo se u stvarnost. Danas sam pročitao mišljenje jednoga Vašeg kolege iz Kluba SDP-a, koji je rekao da živite u paralelnom svemiru. Možda bi bilo dobro da se vratite u ovaj naš svemir, jer sam samo nabrojao probleme hrvatskih građana, nisam ih izmišljao, nisam ih dodavao. Jednostavno - to je stvarnost. Hrvatska treba novu priliku, a to su prijevremeni izbori. 

Na Borića se nadovezao HDZ-ov zastupnik Frano Matušić:

- Gospodine predsjedniče, ne znam u kojem svijetu živite, ili u kojem svemiru, ali izgleda da ne živimo na istom prostoru i u istom vremenu. Na današnji dan pokušavate uvjeriti hrvatsku javnost da nikakvih sankcija neće biti protiv Hrvatske. No, evo, i agencija Reuters upravo je objavila da je EK danas pokrenula proceduru za uvođenje monitoringa, uskraćivanje novčanih sredstava i odgodu ulaska u Schengen.

Sankcije - marginalno pitanje?!

Premijer je u odgovoru po tko zna koji put zabio glavu u pijesak. Ustvrdio je da je sadašnji prijepor s EK za Europu, citat, „marginalno pitanje“, te da je „Reuters danas objavio tisuću vijesti“. Evo samo tri primjera „marginalnosti“ s naših portala. Sukus medijskih reakcija na Milanovićeve postupke mogao bi se sažeti u naslov koji je donio njemački Handelsblatt: "Hrvatska uskoro neće imati prijatelja u EU".

http://www.vecernji.hr/vijesti/njemacki-mediji-hrvatskoj-drskost-je-slab...

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/286931/Sramota-za-Hrvatsku-sankcije...

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/287071/Komisija-se-nikad-nije-ovako...

Matušić se u replici nije obratio samo premijeru:

- Svojim ponašanjem isprovocirali ste da se Hrvatskoj ponovno uvodi monitoring. Vama se i ne čudim, s obzirom da ste se ogolili pred hrvatskom javnošću, ali me čudi gospođa (potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić - op. ur.) koja pokraj Vas sjedi. Koja se pretvarala da je borac za EU standarde, a danas vidimo da je bila navodni borac. Jer u ovoj dramatičnoj situaciji šuti o sankcijama. Žalosno. 

Još jedna poruka Vesni Pusić

Nakon aktualnog prijepodneva, Davorin Mlakar uime Kluba HDZ-a obratio se Saboru. Apelirao na zdravi razum:

- Ponovno moramo kriknuti glasom pravednika jer je situacija neizdrživa za sve koji misle dobro Hrvatskoj. Mi smo o tome govorili još u lipnju kada je Vlada predložila zakon koji je izazvao nezapamćenu političku krizu. Niste nas htjeli slušati. Iznosili ste „argumente“ koji su smiješni i maloj djeci. Prvo ste govorili da zakon donosite u ovom obliku jer se bojite poplave uhidbenih naloga kojima bi zatrpali naše pravosuđe. Onda ste tvrdili da štitite Domovinski rat. Potom da ćete „sve lako riješiti“. Na kraju, služite se „argumentom“ koji je, oprostite na izrazu, blesav: da ste se izgubili u prijevodima. Koji bizantizam! Tako se u EU nije trebalo ući; ako ste tu namjeru imali, onda bolje da ste odustali prije ulaska.

I Mlakar je poslao poruku Vesni Pusić:

- Tražimo da prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova dođe sada u Parlament i da nam da svoje viđenje situacije s obzirom na sankcije koje su nam već u postupku. I pod dva, tražimo da Vlada, a tehničkih mogućnosti ima, sazove hitnu sjednicu i predloži Saboru donošenje zakona u onom obliku u kojem ga je EK odobrila. Kako bi se spasilo što se spasiti da.

Do zaključenja ovog članka, u 17:30 sati, Milanović ničim nije iskazao namjeru ispuniti taj zahtjev. Nije se oglasila ni gospođa Pusić. Jedino što je prije, kad je EK objavila odluku o sankcijama, bila izjavila da „misli da će problem biti riješen, ali ne preko medija“. Umjesto zaključka, citirajmo unisono mišljenje HDZ-ovih sabornika:

- Uporno se prave kao da se ništa ne događa. Ovo je suluda situacija.